A kormány felülvizsgálja a csipszadót, lehet, hogy olcsóbb lesz a csoki

2019.12.05. 17:19 Módosítva: 2019.12.05. 18:28

Felülvizsgálja a kormány a népegészségügyi termékadót (neta), és megfontolja az eltörlését – írja a Napi.hu. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Magyar Édességgyártók Szövetségének szakkonferenciáján beszélt arról, hogy az ország jelentős agrármúltja miatt a kormány kötelességének érzi, hogy különleges figyelmet fordítson az édességgyártókra.

Zsigó szerint a magyar fizetések emelkedtek, ami a fogyasztás bővülésével járt, és ezért lehet az, hogy az idei gazdasági többlet jelentős részéért a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a felelős. Az államtitkár azt mondta, hogy érezhető a munkaerőhiány is, amit magasabb bérekkel és innovatív fejlesztésekkel igyekszenek majd orvosolni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint ha az édességipar évről évre egyre jobb számokat produkál, akkor lehet, hogy a kormánynak újra kéne gondolnia, vagy el kéne törölnie a netát, hiszen ha az működne, az emberek kevesebb csipszet és csokit fogyasztanának.

A Napi.hu megkérdezte Zsigót, hogy valóban tervezi-e a kormány a csipszadó eltörlését. Erre az államtitkár azt válaszolta, hogy ők támogatják a teher felülvizsgálatát, mert szerintük adó helyett inkább a fogyasztói tudatosságot kellene növelni.