Idén ne gyújtsa fel magát, ne essen orra

2019.12.05. 13:47

Évről-évre emelkedik az otthoni balesetek száma írja a Hörmann vállalat közleményében. A leggyakoribbak a tűzesetek, de a küszöbök, éles bútorélek vagy az éles nyílászárók is kockázatot hordoznak. Tavaly egyébként 1733 halálos otthoni baleset volt a KSH szerint, ami mondjuk nem jelentős változás a korábbi pár év átlagához képest.  

Az otthoni baleseteket többségét idősek szenvedik el. A leggyakoribb komolyabb sérüléseket az esések okozzák, de a kisebb égési sérülések, éles tárgyak okozta vágások se ritkák. Dr. Végh György, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Traumatológiai Intézet sebész-baleseti főorvos tapasztalatai szerint, Magyarországon a baleseti sebészeteken az esésekből származó csípő-, váll- és csuklótáji törések minősülnek a leggyakoribb töréstípusnak.

Lakhelyünkön számos közlekedést akadályozó tényező előfordulhat: szőnyegek, bútorok, küszöbök. Különösen kockázatosak például a nedves helyiségek csúszós aljzatai, illetve a téli időszakban az időjárástól síkossá váló ház körüli utak, udvarok.

Az időskori balesetek megelőzésére az orvosszakértő többféle biztonsági eljárást javasol. Elsőként a közlekedők lehetnének biztonságosak, ne tegyenek oda felesleges bútorokat és küszöböket. Sötétben is könnyebb orra esni, ezért érdemes ügyelni a helyiségek megfelelő megvilágítására.

A szobák közötti ajtókat célszerű úgy kialakítani, hogy ne legyenek üveggel ellátva, mert az is fokozhatja a balesetveszélyt.”

– tette hozzá Dr. Végh György.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport