Magyarország ellenzi a pénzmosás elleni uniós felügyeletet

2019.12.05. 14:32

Az uniós pénzügyminiszterekből álló Ecofin mai ülésének kiemelt témája volt a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés európai stratégiája, áll a Pénzügyminisztérium közleményében. Varga Mihály szerint

magyar részről aggályos a felügyeleti funkciók EU-szintű intézményekre való áthelyezése.

A felügyelet a közös szabályok betartása felett őrködne, de a kormányunk szerint inkább ne őrködjön.

Vargáék szerint "a részletes, naprakész információkkal rendelkező nemzeti hatóságok hatékonyabban tudják kezelni az unió előtt álló kihívásokat."

Varga Mihály szerint az Ecofin határozatában olyan megállapításokat is tett, miszerint Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a jelentős eltérés eljárásában a költségvetési követelmények teljesítésére. De ezzel a magyar kormány nem ért egyet, Varga szerint az unió által megadott korrekciók szükségtelenül fékeznék a magyar gazdaság teljesítményét.

A pénzügyminiszterek megvitatták az EU fejlődő országok számára nyújtott nemzetközi fejlesztés-finanszírozás intézményi rendszerének átalakításáról szóló javaslatot is. Erről annyit árult el a minisztérium, hogy Vargáék szerint a fejlesztések finanszírozását a tömeges migrációt kibocsátó országokban kellene növelni, a kiváltó okokra helyben megoldást találni beruházásokkal, munkahelyek teremtésével, infrastruktúrák kiépítésével.