22,5 millióra bírságolta felügyelet a Nedolgozz.hu-t

2019.12.06. 11:43

H. András egy írországi székhelyű befektetési vállalkozás számára jutalék fejében több mint száz magyarországi befektetőt érintően függő ügynöki tevékenységet végzett. De ezt nem lett volna neki szabad, semmilyen engedélye nem volt rá, ezért a felügyelet először feltette András Nedolgozz.hu nevű oldalát figyelmeztetései közé. Most pedig már meg is bírságolta 22,5 millió forintra. 

Hivatalosan a Nedolgozz.hu , illetve ezen keresztül András EUR/USD devizapárokra vonatkozó ügyletekre próbált befektetés elemzést adni,  mellé egyes befektetők kereskedési számláin portfóliókezelést végzett. Súlyosbító tényező volt, hogy huzamosabb ideig csinálta ezt, és a felügyelet tiltása után is folytatta. 

Enyhítő körülmény volt, hogy csak viszonylag kevés ügyfelet húzott be, emellett András a jegybanki vizsgálat során közvetítői linkjének inaktiválását kérte az ír befektetési szolgáltatótól.

"Módszer a pénz elvesztésére" x -1 = siker

Nagyon szórakoztató oldal a Nedolgozz.hu és a hozzá kapcsolódó blog. Itt András név nélkül elárulja, hogy nagyon sokat gondolkozott, de rájött "a módszerre", amit most csak ő tud. De ezt szívesen megosztja másokkal is.

A módszer havi 5-10 százalékos hozamot garantál, és teljes egészében nagy kockázatú, tőkeáttételes devizaspekulációra épül. András elég technikai jelleggel fogja meg a devizakereskedést, nagyjából a ruletthez hasonlóan semmilyen közgazdasági összefüggést nem kell tudni hozzá, és még a gazdasági híreket sem szabad figyelni, csak a módszerét kell követni. Akkor viszont az ember idővel a világegyetem legeredményesebb devizakereskedőjévé válik. Külön szerencse, hogy ez ráadásul kockázatmentesen ígérhető:

Nincsen mérlegelés, nincsenek döntési helyzetek, csak pontos végrehajtás szükséges

- vallotta András. Ő ugyanis arra jött rá, hogy mi az a stratégia, amivel biztosan pénzt veszít, és sok gyakorlás után annak a pontos ellenkezőjéből alakította ki "a módszert". 

A valódi módszer a jelek szerint mintha inkább csak az lett volna, hogy ügyfeleket vitt a nem megnevezett külföldi szolgáltatóhoz, akik után jutalékot kapott.

Ha nem ért hozzá, ne csinálja

Az egyes devizapárokra történő, árfolyamkülönbözetet elszámoló ügyletek CFD ügyletnek minősülnek. Ezeken pedig őrületes veszteségeket hozhat össze magának a vakmerő, de képzetlenebb befektető.

Az jegybank régóta mindig figyelmeztet, hogy a lakossági befektetők számára hirdetett és értékesített CFD termékek

fogyasztóvédelmi szempontból különösen aggályosak a bonyolultságuk, az átláthatóság hiánya, a rendkívül magas tőkeáttétel, az elvárható profit és lehetséges veszteség közötti egyenlőtlenség, valamint a CFD termékek forgalmazása és elosztása kapcsán

felmerülő problémák miatt.

Idén augusztus 1-től egyébként még az engedéllyel rendelkező hazai piaci szereplőknél is korlátozták a spekulatív, kiemelten kockázatos CFD termékek lakossági forgalmazását.