Túl sokan kérték az autós pénzt, csúszik a kifizetés

2019.12.06. 14:45

Hőbörögnek a nagycsaládosok autóvásárlási programjában támogatást igénylő autóvásárlók, mert nem tartja az állam a saját 15 napos kifizetési határidejét, írja a 444.hu

A Magyar Államkincstárnak kell elbírálnia és utalnia is, de például a Nagycsaládos Autóvásárlási Támogatás Független Információs Csoport nevű Facebook-közösségben egyre többen panaszkodnak, van aki szerint 45-50 napra fizet az állam támogatást a valóságban. 

Vegyenek új, nagy autókat

Az állam ennél az ötleténél 2,5 millió forinttal, de legfeljebb a vételár felével támogatja azokat a minimum háromgyerekes családokat, akik legalább hétüléses új autót vesznek, és ráraknak egy „családbarát magyarországos” matricát a kocsira. Idén júliustól 2022 végéig tart ez a dolog. A támogatott kocsikat elvileg három évig nem szabad eladni. 

A MÁK-nak két határideje van, egyszer 30 napja van elbírálnia egy kérelmet, aztán az adásvételi szerződés beérkezte után 15 napja marad fizetni. A jelek szerint egyiket se tudják tartani. A lap megkérdezte a kincstárat, hogy mi a gond, de egyelőre nem válaszoltak.

Valami mintha nem menne ügyesen a kincstárnál, mert az már korábban kiderült, hogy a júliusban és augusztusban beadott kérelmek tizedét sem tudta szeptember elejéig feldolgozni a MÁK.

Ez az igénylőknek nem csak azért lehet kellemetlen, mert sok pénzről van szó, hanem mert több autókereskedés nem adja ki az autót, amíg nem kapják meg a teljes vételárat.