Saját cégének adta a vállalkozások támogatására szánt pénz felét a Pénzügyminisztérium

2019.12.09. 08:38

Idén 28,6 milliárdnyi vállalati támogatást osztott szét a Pénzügyminisztérium, a legtöbb pénzt PM- TÉR6 Kft. nevű vállalat kapta – írja a Népszava.

Ez a vállalkozás a Pénzügyminisztérium saját projektcége, amely a budai Várban található egykori PM-épület felújításáért felel, hogy a tárca apparátusának fele majd egyszer oda költözhessen. A PM- TÉR6 Kft. 13,8 milliárd forintot kapott abból a 28,6 milliárdból, amelyet a minisztérium a vállalatoknak nyújtott segítségként elosztott idén.

A második legnagyobb összeget – 5 milliárd forintot – a Kecskemét Fejlődéséért (kockázati) Alap kapta. A KFA egy városi kockázati tőkebefektetési alap, amelynek célja a régió startup rendszerének támogatása.

Azért jutott 2,49 milliárd a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági (TM) Zrt.-nek is. Ennek a cégnek a tulajdonosa Horváth László, aki sajtóhírek szerint Varga Mihály pénzügyminiszter régi barátja.

Horváth azzal szerzett nevet magának, hogy az első Orbán-kormány idején, 1998-ban a Kazah Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett, és fenntartotta Karcagon a Kazah Köztársaság Konzulátusát, de pont jókor szállt be az online-pénztárgép bizniszbe is, ő alapította az LA Pénztárgép Kft.-t.

A PM szerint rendben van a támogatás

"Megtévesztő és félrevezető a Népszava állítása, amely összemossa a magyar vállalkozásoknak juttatott fejlesztési és beruházási támogatásokat a kormánydöntések végrehajtását biztosító forrásokkal" – állítja a Pénzügyminisztérium a cikkünk megjelenése után.

A tárca közleménye szerint a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatás keretében 2015 óta 80 milliárd forintnyi támogatást nyújtott a magyar cégeknek, amelyek így több mint 200 milliárd forint technológiai és kapacitásbővítő fejlesztést valósíthattak meg 2400 új munkahelyet teremtve. "Ezeknek a támogatásoknak az összemosása a Szentháromság téri műemléki épület megőrzését és felújítását szolgáló forrásokkal csúsztatáson alapul" – írják.