Újabb furcsa szerződés került elő a fővárosi cégeknél: külsősként is dolgoztatta saját alkalmazottait a Főkert

2019.12.09. 10:10

Az FKF után a Főkert különös szerződései kerültek elő, ahogy az új budapesti városvezetés nekiállt a fővárosi cégek átvilágításának – írja az Mfor.

A Főkert Zrt-nél végzett átvilágítás során kiderült, hogy a cég bonyolult és nehezen követhető rendszerben szervezi ki közszolgáltatási feladatait egyik leányvállalatának, amely azután alvállalkozóknak adja ki a munkát, amelyek szintén alvállalkozókat fogadnak, amelyek részben a Főkert dolgozóit foglalkoztatják hétvégenként.

"A bonyolult láncolaton mindenki keres valamicskét, csak a fővárosi önkormányzat nem nyer az ügyön. Mindez azért különösen szembetűnő, mivel a cég üzleti beszámolók szerint elért árbevétele a 2017-es 1,4 milliárd forintról tavaly 789 millióra zuhant, miközben az önkormányzattól kapott működési támogatása 3,3 milliárdról 3,5 milliárdra emelkedett" – írja a lap.

A Főkertnek bedolgozó cégek az átvilágítás eredménye szerint a fővárosi megrendeléseknek köszönhetően kiemelkedő jövedelmezőséget tudnak felmutatni. Árbevételükben „jelentős szerepet játszik a Főkert megbízás”.

A Főkert alkalmazottait a Főkertnek kiközvetítő cégek az értelmetlen munkaerő-közvetítésen keresztül jutottak bevételhez. A kaszálás, faápolás tevékenységnél jellemzően 12-15 százalék körüli haszonnal dolgozik, a szállítást végző alvállalkozóknál pedig már 23-25 százalékos haszonnal.

Az átvilágítást végzők aggályosnak tartják, hogy az alvállalkozók csupán munkaközvetítők, gyenge pénzügyi paraméterekkel, kétes reputációval, és alvállalkozói láncolatot alakítanak ki, így az önkormányzat által adott kompenzáció többszörös hasznot is finanszírozhat. Azt viszont javukra írják, hogy a kapott információk szerint az elvégzett munka rendben volt.

A Főkert részben kapacitáshiánnyal, részben a fennálló szerződések felmondásának elkerülésével magyarázza a munka kiszervezését.

A Főkert vezetőjét, Szabó Józsefet környezetvédelemért és zöldpolitikáért felelős főpolgármesteri biztossá nevezte ki az előző főpolgármester, Tarlós István még szeptember elején. A lap szerint most az is kérdésessé vált, hogy cégvezetői posztját megtarthatja-e.