Agrárminiszter: A sertéspestis komoly piaci lehetőségeket is rejt

2019.12.10. 10:05 Módosítva: 2019.12.10. 10:31

Minden rosszban van valami jó, még a sertéspestisben is. Legalábbis így látja Nagy István agrárminiszter, aki interjút adott a Magyar Nemzetnek. Ebben Nagy elismeri, hogy a sertéspestis óriási veszélyt jelent, de kiemeli az előnyeit is.

Szerinte a sertéspestis 

komoly piaci lehetőséget is rejt. A magas felvásárlási áraknak köszönhetően soha ilyen jövedelmezően nem tudtak sertést tartani a gazdák, mint most.

"A járványveszély egy másik hozadéka pedig az, hogy az állattartók minden korábbinál nagyobb hangsúlyt fektetnek az állategészségügyi beruházásokra, sokkal fegyelmezettebbek, körültekintőbbek, mint korábban" – teszi hozzá Nagy István, aki még az első miniszteri meghallgatásán azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a sertéspestist összekötötte a migránsozással.

Az agrárminiszter általánosságban is elismerően nyilatkozott a mezőgazdasági helyzetről, a szántóföldi növények többségének termése idén jobb volt az ötéves átlagnál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi többletéhez pedig több mint 63 százalékkal járult hozzá az agrárgazdaság január és szeptember között, mondta.

Nagy István a vidékfejlesztési programmal is elégedett. Ez onnan is látszik, hogy nem száll vitába a Magyar Nemzet szövegíró munkatársával, aki az egyik kérdése alapján, szintén elégedettnek tűnik:

Az állattenyésztés színvonalát javították a Vidékfejlesztési programból megvalósuló beruházások is. (...) Milyenek az eddigi eredmények?

Az agrárminiszterhez így már el tudja mondani, hogy "a támogatásoknak köszönhetően – többek között – új állattenyésztő telepek épülnek, fejlődik a feldolgozóipar, régi gépeiket korszerűbbekre cserélik a gazdálkodók".

Az interjúban szóba kerül még, hogy

  • a klímaváltozás ellen hagyományos növényfajtákkal kell küzdeni, nem génmódosítással;
  • "a gazdák akarnak, bíznak és küzdenek, gondolataik, ötleteik vannak";
  • a földművelők elöregedése, a generációváltás "nagy kihívás, de komoly lehetőség";
  • az állatvédő civil szervezetek átgondolatlan akcióinak beláthatatlan következményei lehetnek, "sokat árthatunk magunknak, ha kimondjuk, hogy többé nem lehet ketrecben tartani a tojókat", akár 100-150 százalékos áremelés is jöhet;
  • "óriási veszélyt jelent a társadalomra nézve", hogy "a városi ember a csirkehúst ugyan szereti, de nem tudja elfogadni, hogy ahhoz le kell vágni az állatot".