Kötvényárfolyamokat manipulált a görög válság idején a Morgan Stanley

2019.12.10. 16:12

A Morgan Stanley befektetési bank és pénzügyi szolgáltató cég 2015 júniusában a görög válságot kihasználva manipulált kötvényárfolyamokat, és ezért 20 millió eurós büntetést kapott Franciaországban, írja a Bloomberg. A francia versenyhivatal, az AMF keddi közleményben számolt be a büntetésről.

A Morgan Stanley francia és belga állampapírokkal kereskedett, mesterségesen befolyásolva az árfolyamukat.

A cég gyakorlatilag a tőkeerős pozícióját használta ki piacbefolyásoló módon nagyon rövid idő alatt rengeteg kötvényt vásárolt fel, ezzel felhajtotta az árakat, majd elkezdett a megdrágult papírokkal kereskedni.

Először betáraztak belga államkötvényekből, majd 2015. június 16-án a lehető leggyorsabban, 15 perc alatt rengeteg francia állampapírt vásároltak. Ezzel a lépéssel felhajtották az árfolyamot. Mivel a francia papírokkal rendszerint együtt mozog a belga államkötvény ára is, azokat is húzta magával a hirtelen felvásárlás. A Morgan Stanley ezután eladta a megdrágult belga papírjait, amiket korábban beszerzett, jelentős profittal.

A tőkemozgás olyan mértékű és olyan hirtelen volt, hogy más piaci szereplők nem is tudtak időben reagálni a helyzetre. Négy percre még a francia kötvénykereskedelmet elektronikus rendszere is leállt. A manipulatív kereskedelem az elejétől a végéig 50 percig tartott.

A francia hatóság jelentése szerint a manipulációból szerzett profittal a cég a tulajdonában lévő, akkoriban éppen jelentős értékcsökkenésen áteső görög állampapírokból eredő veszteségét akarta kompenzálni.

A befektetési szolgáltató visszautasította a vádakat, álláspontjuk szerint semmilyen törvénytelenséget nem követtek el, ezért fellebbeznek a 20 millió eurós bírság ellen.