A kirúgott Főtáv-igazgató a választások előtt egy nappal írt alá egy három évre szóló szerződést

2019.12.11. 10:30

Közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló, kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést a Főtáv, amelynek vezérigazgatóját hétfőn menesztette Karácsony Gergely főpolgármester, írja a Privátbankár.

Látszólag minden előzmény nélküli volt a vezérigazgató elküldése, de igazából sem az érintettnek, sem a kabinet tagjainak, sem a Fővárosi Közgyűlés tagjainak nem okozott meglepetést a döntés. Ugyanis Mitnyan György egyike azon fővárosi cégvezetőknek, akik Tarlós István főpolgármestersége idején klasszikus politikai ejtőernyősként landoltak a nekik kinézett gazdasági társaságok élén.

A Fidesz jelöltjeként választották meg a XII. kerület polgármesterévé 1998-ban, és két cikluson át sikerült megtartania a posztot. Volt néhány kisebb botránya, 2005-ben például ő írta volna elő a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a nők szoknyája legfeljebb a térd felett 2-3 centiméterrel végződhet, nem lehet rövidebb.

De ezt is szigorúan abban az esetben, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy teljesen tökéletes lábakkal rendelkezünk

– írta a dress code-ról szóló előterjesztésben, amit végül az akkor még Demszky Gábor főpolgármester vezette testület elvetett.

De szintén Mitnyan nevéhez fűződik a XII. kerületben engedély nélkül felállított Turul-szobor is, amit végül a jelenlegi polgármester Pokorni Zoltán javaslatára később a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművére kereszteltek át.

Mitnyan később Tarlós pénzügyi tanácsadója volt, majd 2015 január elsejétől vette át a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. vezetését. „Kinevezése egyértelmű politikai gesztus volt, de még kritikusai is elismerik, hogy az évek múltával egyre inkább belejött a 650-670 fős vállalat vezetésébe” – írja a Privátbankár.

Furcsa szerződések

A lap szerint a Főtáv vezetőjeként több olyan szerződés is kötődik hozzá, amik gyanúra adnak okot, ezeket az új városvezetés vizsgálja. Van egy három évre szóló szerződés például, amit a választások előtt egy nappal írtak alá.

November végén hirdették ki a Főtáv Zrt. és leányvállalatainak telephelyein végzendő létesítményüzemeltetésre, karbantartása, vagyonvédelemre valamint takarításra és pénz- és értékszállítási feladatok elvégzésére kiírt pályázat eredményét. Ennek értelmében a Fénysziget Kft. és a He-Ba Kft.

2,06 milliárd

forint fejében 36 hónapig végzi a fenti munkákat a cég 39 telephelyén. A Fénysziget visszatérő partner, 2016-ban is ők nyerték a létesítményüzemeltetésre kiírt tendert, csak akkor

360 millió

forintért vállalták a munkát egy másik konzorciumi taggal. De ez a jelenleg néhány tucat alkalmazottal dolgozó cég takarítja az újpesti piacot is 2012 óta, illetve a hegyvidéki önkormányzattól is kaptak már megbízást.