Az összes önkormányzatot megvizsgálja az ÁSZ

2019.12.12. 13:08

„Az Állami Számvevőszék célul tűzte ki, hogy mind a 3200 települési önkormányzathoz eljusson az ellenőrzéseivel, valamint a széleskörű tanácsadó tevékenységével" – hangsúlyozta Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ennek érdekében az ÁSZ kidolgozta az úgynevezett ÖKOMER ellenőrzési módszert, amellyel jelentősen növelhető az ellenőrzési lefedettség. Az ÁSZ az új módszerrel végezte el a 220 önálló polgármesteri hivatallal rendelkező községi önkormányzat ellenőrzését. Az ÁSZ alelnöke leszögezte, hogy az önkormányzatok pénzügyi egyensúlya fenntartható és rendszerszintű beavatkozást nem igényel, egyes településeken ugyanakkor tárt fel egyedi kockázatokat az ÁSZ.

Az ÁSZ alelnöke emlékeztetett: „Magyarország Alaptörvénye értelmében hazánk a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti." Mint mondta: ez az alapelv az államhatalmi szervek és a végrehajtást végző állami szervek mellett a helyi önkormányzatok gazdálkodására is kiterjed, azok pedig kötelesek a mindennapi működésükben érvényesíteni ezt a szemléletet.

Az ÁSZ az új megfigyelő rendszerével folyamatosan értékeli az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, eladósodásuk kockázatát, valamint, hogy vagyongazdálkodásuk során biztosítják-e a vagyon értékének megőrzését.