Az USA és Kína megállapodott az importvámokról

2019.12.13. 18:19 Módosítva: 2019.12.13. 19:48

Megállapodásra jutott az Egyesült Államok és Kína: a kereskedelmi vitájukat részben rendező egyezség keretében Kína vállalta, hogy az eddiginél több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, az Egyesült Államok pedig csökkenti a kínai árukra kivetett vámokat, illetve nem vezeti be december 15-én az újabb, évi 160 milliárd dollár értékű kínai termékeket sújtó 15 százalékos pótvámot, írta az MTI. Korábban már megjelentek a megállapodásról szóló információk.

A két ország képviselői pénteken egy időben jelentették be, hogy tető alá hozták a régóta várt részmegállapodást. Donald Trump amerikai elnök a Twitteren közölte azt is, hogy azonnal megkezdik a tárgyalásokat az átfogó megállapodás megkötésének érdekében, nem várják meg a jövő novemberi amerikai elnökválasztást.

Jelezte, hogy a kínai importtermékekre korábban bevezetett pótvámok közül a 25 százalékos tarifa érvényben marad, a többit pedig 7,5 százalékra csökkentik. Megerősítette, hogy a december 15-re beütemezett vámemelés elmarad.

Pekingben az érintett minisztériumok magas rangú képviselői sajtótájékoztatójukon rámutattak, hogy a megállapodás védeni fogja a külföldi cégek érdekeit Kínában, csakúgy mint a kínai vállalatok jogos érdekeit az Egyesült Államokban.