Rágyorsított a kormány Paks 2 építésére

2019.12.13. 08:54

Atompárti szakértők is kétkednek a magyar kormány terveiben, miszerint már a Paks 2-es erőmű engedélyezése előtt kiásná annak munkagödrét. A szakvélemények szerint egyáltalán nem biztos, hogy a kiásott gödör később pontosan illeszkedik később az engedélyezett épülethez, írja a Népszava.

A lap kérdésére Süli János, a Paks 2-es bővítésért felelős tárca nélküli miniszter elutasította az ezt övező aggályokat is. A hatóság a miniszter elmondása szerint három hónap alatt dönthetne. Számításaik szerint az OAH összesen hat hónapig vizsgálhatja a munkagödör és a majdani épületek viszonyát. Ha a 15-17 méter mély gödör létesítésére – reményeik szerint 2020 végéig - engedélyt kapnak, azt 18 hónap alatt ásnák ki. 

A munkagödör korai kiásásával  nyolc hónapot nyernének.

Ehhez szintén szükséges előzetes brüsszeli hozzájárulás, amiként az EU korábban a kiszolgáló létesítmények most zajló építésére is áldását adta.

Süli János megerősítette, hogy a magyar és az orosz pénzügyminisztérium még mindig nem ütemezte át a tízmilliárd eurós orosz állami hitel 2026 március 15-i visszafizetési kezdőidőpontját. Elmondása szerint Moszkva szerint erre még ráérünk, ám a magyar fél az országgyűlési, illetve az uniós engedélyezési rend miatt ezt mielőbb szeretné nyélbe ütni. Megerősítette, hogy nemrég 57 milliárd forintot fizettünk ki az orosz félnek a tervekért.