115 új mozdonyt venne a MÁV-Start

2020.01.14. 11:16

A MÁV-Start 115 darab modern villanymozdony vásárlására indított közbeszerzési eljárást - írja az MTI. Ha eredményes az eljárás, akkor az első új mozdonyok legkorábban 2022-ben állhatnak forgalomba. A beszerzést a tervek szerint hitelből finanszírozza a vasúttársaság.

A MÁV-Start közleménye szerint a felújított pályaszakaszokon az óránként 160 kilométer sebesség elérése érdekében elengedhetetlen a korszerű, nagy sebességű mozdonyok beszerzése.

Az új mozdonyoknak óránkénti 200 kilométer sebességre kell alkalmasnak lenniük, a belföldi igények kiszolgálása mellett egy részük nemzetközi vonalakon, például Németországban, Szlovákiában és Szlovéniában közlekedne.

A 90 darab két- és 25 darab három áramrendszerű villamos mozdony és az üzemben tartásukhoz szükséges eszközpark beszerzésével lehetővé válik a 40 éves átlagéletkorú vontató járműállomány megújítása - írja közleményében a MÁV-Start.

A vasúttársaság elsősorban az elöregedett 431 sorozatú, óránkét 120 kilométer maximális sebességű villamos mozdonyokat tervezi kiváltani az új, nagy teljesítményű mozdonyokkal.

A MÁV-Start tavaly év végén már kötött szerződést 21 új motorvonat beszerzéséről, ehhez 106 milliárd forint támogatást kapott az államtól.