Fegyverszünetet kötött az USA és Kína

2020.01.16. 01:10 Módosítva: 2020.01.16. 02:06

Részmegállapodást kötött az USA és Kína a most két éve zajló kereskedelmi háborújukban, írja a New York Times

„Ez a legnagyobb megállapodás, amit bárki valaha látott” – értékelte Trump elnök az aláírást a Guardian szerint, az elemzők viszont inkább abban értenek egyet, hogy a többrészes terv első részének aláírása nem hoz érdemi változást a konfliktus fő kiváltó okainál.

Azaz a most aláírt 86 oldalas megállapodás alapján elvileg Kína „nem változtatgatja” majd a jüan árfolyamát a rövid távú érdekeinek megfelelően, kevesebbet fognak lopni, azaz jobban tiszteletben szeretnék tartani a külföldi szellemi tulajdonjogokat. Emellett a következő két évben Peking legalább 200 milliárd dollár értékben vásárol majd amerikai árukat.

Különösen ez az utolsó hozhat nagy megkönnyebbülést Trumpnak, akit Kína nagyon érzékeny ponton tudott szorítani azzal, hogy nem vettek bizonyos amerikai mezőgazdasági termékeket, erről itt olvashat bővebben.    

De mindez azt is jelenti, hogy lényegében marad a büntetővámok döntő része a két ország közt. Ráadásul olyan, az USA számára kiugróan fontos témák maradtak ki ebből a megállapodásból, mint például a kínai vállalatok és egyes árucikkek állami támogatása. Peking emellett azt se volt hajlandó megígérni, hogy nem fognak meghekkelni amerikai cégeket.     

Mary Lovely, a Syracuse University közgazdászprofesszora szerint ez egy fegyverszünet, amihez állami megrendeléseket csatoltak. Persze a tűzszünet is jó a világgazdaságnak és az USA-nak is. Eswar Prasad, a Cornell közgazdásza és az IMF Kína osztályának volt vezetője szerint az alapvető kereskedelmi és gazdasági feszültségek ugyanúgy megmaradnak ettől a megállapodástól, ezeket alig érinti. 

Robert Lighthizer, az USA kereskedelmi főtárgyalója viszont inkább arról beszélt, hogy „a megállapodás működni fog, ha Kína működtetni akarja”. Február közepén lép életbe ez a részmegállapodás, utána indulnak a tárgyalások a továbbiakról.