Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat, csak azt nem tudni, kinek

2020.01.17. 12:21

175 millió forintért értékesítette a Hollóházi Porcelángyár Kft.-t a Magyar Nemzeti vagyonkezelő – írja a Napi.hu. Viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan ki vette meg a 240 éves múltra visszatekintő, hungarikumnak számító porcelánokat gyártó céget. Mindössze annyit lehet tudni, hogy az MNV árverésén egyetlen licitáló volt, úgyhogy a vagyonkezelő végül kikiáltási áron adta el a gyárat.

Túl sok minden viszont nem járt a céggel, a gyártáshoz használt ingatlanokat a gyár eddig bérelte, a Hollóháza védjegy pedig továbbra is az államé, ezért továbbra is fizetnie kell a porcelángyárnak. 

Mint azt korábban írtuk, az állami tulajdonú Hollóházi Porcelángyár Kft.-t 2013-ban alapították – 5 millió forint jegyzett tőkével és 70 milliós tőketartalékkal –, azért, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A korábbi gyártó céget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt.-t felszámolták. A HPM eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd az bérbe adta a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén létrehozott, Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek.

A vevőnek kötelezettséget kellett vállalnia, hogy a hollóházi porcelángyártást hungarikumként megőrzi, és arra is, hogy a társaság a főtevékenységét, a háztartási kerámia gyártását fenntartja addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenységéhez.