A Disney kegyetlenül lecsap a házi készítésű Baby Yodákat áruló kézműves boltokra

2020.01.19. 13:55

Köztudott, hogy a hivatalos forrásból (vagyis a Disney-től) sokáig nem lehetett Baby Yodás termékeket beszerezni, mert a cég nem akarta, hogy lelepleződjön a cuki új karakter a Mandalorian indulása előtt. 

Erre a piaci résre sokan rárepültek, többek között az Etsy nevű, elsősorban kézműves termékekben utazó nemzetközi piactéren is rengeteg Baby Yodát mintázó figurát és a figurával ellátott egyéb terméket kezdtek el árulni. Az alulról szerveződő plüssök árulásának azonban úgy tűnik, gátat vet a jogtulajdonos óriáscég, mert a házi készítésű figurák rontják a bizniszét (most ugyanis már rendelhető a hivatalos merchandise-ból származó Baby Yoda plüss).

A Verge beszámolója szerint legalábbis bizonyos felhasználók, akik már hetek óta árulták sajátkészítésű Baby Yoda figuráikat, azzal szembesültek, hogy hirtelen elérhetetlenné tette a hirdetéseiket az Etsy. A piactér azt közli az érintett boltokkal, hogy a Disney-től érkezett szellemi tulajdonjogi panasz miatt szedték le a terméket, a cég a Star Wars, a Mandalorian és a Yoda szavak használatát kifogásolta. A leszedetett hirdetések közül több elég népszerű volt, a Verge talál olyat, amit már 2 ezren láttak és 300-an tettek a kedvenceik közé. 

Az Etsy-n Baby Yodát áruló boltok azzal még próbálkozhatnak, hogy más néven értékesítik a figuráikat, van, aki "The Baby Child" néven töltött fel újra hirdetést (a sorozatban a karakter igazi neve The Child), ami határesetnek tűnik jogi szempontból, a keresési találatok közötti felbukkanás esélyét viszont biztosan rontja. Mások Baby Alien Plush Doll mgnevezéssel próbálkoznak, amire talán még kisebb eséllyel keres rá bárki, aki Baby Yoda figurára vágyik.