A világ 22 leggazdagabb férfijának több pénze van, mint Afrika összes nőjének együttvéve

2020.01.20. 11:36

A gazdasági rendszerünk nagyon torz társadalmat eredményez, felül az egyre nagyobb hatalommal bíró milliárdosok, akik többségében férfiak, alul pedig mindenki más – ezt írja az Oxfam, a szervezet, ami rendszerint a davosi gazdasági konferencia előtt jelenteti meg az egyenlőtlenségeket vizsgáló tanulmányát.

Az idei elemzésből ezek a nagy mondatok:

  • A világ leggazdagabb 2153 milliárdosának több pénze van, mint a legszegényebb 4,6 milliárd embernek.
  • A milliárdosok száma az elmúlt évtizedben megduplázódott.
  • A világ leggazdagabb 1 százalékának kétszer akkora vagyona van, mint a legszegényebb 6,9 milliárdnak.

Idén a jelentésben a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kaptak a nemi egyenlőtlenségek, ezért már azt is tudjuk, hogy a 22 legvagonyosabb férfinak több pénze van, mint azz összes afrikai nőnek együttvéve.

A 64 oldalas, gondoskodási válságról szóló jelentés (.pdf) szerint a világ vezetői nem tesznek eleget azért, hogy csökkenjenek az egyenlőtlenségek, sőt, a médiában hiába kapnak nagyobb figyelmet a női jogok, a feminista mozgalmak, ennek a gazdaságon belül nem látni az eredményét.

Rendszerint a nők főznek, mosnak, takarítanak a mindennapokban, márpedig, ahhoz, hogy heti 40 órában eljárjon dolgozni egy munkavállaló, ahhoz az kell, hogy otthon megfelelően étkezzen, hogy tiszta ruhája legyen, hogy ki tudja pihenni magát az otthonában.

a piacgazdaság a nők munkaerejére támaszkodik, ám ezt a mukát nem hajlandó megfizetni.

Az Oxfam szerint a különböző országok nagy, komoly anyagi forrással rendelkező gondoskodó, ápoló, szolgáltató szektorokkal tudnának segíteni azon, hogy ne a családokra, azokon belül pedig a női családtagokra háruljon ez a sok feladat. A szervezet arra is figyelmeztet, hogy az elöregedő társadalmakban ez a probléma egyre nagyobb lesz, ha nem kezelik megfelelően.

Ha munkabérben kifizetnénk a nőknek mindazt az ápolási, gondoskodási munkát, amit jelenleg bér nélkül végeznek el, akkor az 10 800 milliárd dollárba kerülne. Ez forintban 3 282 000 000 000 000, ami akkora összeg, hogy hirtelen nem is tudom, hogyan kell kimondani.