Nem az a kérdés, hogy jön-e újabb forintmélypont, hanem hogy mikor

2020.01.20. 14:24

Három hét sem telt még el az évből, de az egész világon alig találni a forinténál rosszabb teljesítményt a devizapiacon, könnyen lehet, hogy már ezen a héten újabb történelmi mélypontot ér el a pénzünk – írja a Portfolio.

Tavaly év végén 335 fölé gyengült a forint az euróhoz képest, azóta pedig újabb 1,4 százalékot esett. Az okok most is ugyanazok, mint amik a 2019-es mélyrepülés mögött álltak:

  • a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája, ami miatt a magyar reálkamat továbbra is a legalacsonyabbak között van a feltörekvő piacon;
  • a magyar fizetési mérleg többletének fokozatos elolvadása;
  • a kedvezőtlen nemzetközi hangulat, ami miatt a befektetők elkerülik az országot;
  • utóbbin tovább ront a magyar kormány és az Európai Unió felhőtlennek nem nevezhető kapcsolata;
  • és az is problémát jelent, hogy a forint történelmi mélypontjaira a spekulánsok már különböző sortpozíciókat alakítottak ki; amíg ezek nem csökkennek számottevően, addig a forint nem tud erősödni.

Az utóbbi hetekben nemcsak az euróval szemben gyengült a forint, hanem szinte minden devizával összevetve. Vagyis most nem arról beszélhetünk, hogy a feltörekvő piaci vagy a kelet-közép-európai devizákkal párhuzamosan esett a magyar deviza.

A 330 forintos euróban már senki sem bízik

A Portfolio szerint jól jelzi a helyzetet, hogy a złoty-forint árfolyam már történelmi csúcson jár az év elején, a legfontosabb régiós versenytárssal szemben 1,8 százalékkal esett vissza a forint. De ugyanez elmondható a cseh korona esetében is, ahol szintén történelmi csúcsot látunk a jegyzésben, már több mint 2,2 százalékos visszaesést mutat a forint. A lap által szemügyre vett devizák közül mindössze három mutatott a forintnál nagyobb gyengülést. A chilei peso, a brazil reál és a dél-afrikai rand után a forint a világ leggyengébb devizája.

Az elemzők többsége is arra számít, hogy valamikor 2020-ban fogunk látni rekordgyenge forintárfolyamot, akár 340 feletti jegyzések is jöhetnek. Egész évben kisebb-nagyobb kilengésekkel 330-340 közötti euróárfolyam jöhet, ebben viszont inkább felfelé mutató kockázatok vannak, nem zárható ki átmenetileg 340 feletti jegyzés.

Hasonló véleményen van Virovácz Péter, az ING Bank elemzője, aki szintén azt gondolja, hogy 330 feletti árfolyamra lehet idén számítani, de nem zárható ki a történelmi rekord sem. 330 alá erősödő forintot a Raiffeisen Bank negyedéves előrejelzése sem vár, további fokozatos leértékelődésre számítanak, amivel az év első felében 334, majd a második félévben 338 körüli euróárfolyam adódhat.

A külföldi elemzők borúlátóbbak

A külföldi elemzők már hónapok óta ennél is merészebbek, néhányan már tavaly ősszel 340 feletti árfolyamot prognosztizáltak. A JP Morgan például arra számít, hogy az év végére 345-ig gyengülhet a forint fokozatosan.

Ha ez a jóslat bejön, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy idén akár egy 350-es forint-euró mélypont is kialakulhat.

Legutóbb novemberben ért el történelmi mélypontot a deviza, akkor 1 euró 337,24 forintot ért.