750 milliárd forintos nyugdíjemelésre van szükség a szakszervezetek szerint

2020.01.20. 10:40

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) szerint mintegy 750 milliárd forintba kerülne az, hogy öt év alatt az átlagbérek 70 százalékáig felzárkóztassák az átlagnyugdíjakat. Juhász László, a MASZSZ nyugdíjastagozatának elnöke a 24.hu-nak nyilatkozott az érdekvédelmi szövetség javaslatairól.

Emellett jelentősen megemelnék a nyugdíjminimumot. Ezt a nyugdíjas létminimumhoz kötnék, ami 2018-as adatok alapján 85 338 forintnak felelne meg. Az MSZSZ javaslata szerint a nyugdíj két részből állna: az alapnyugdíjból, valamint a ledolgozott évek és a befizetett járulék alapján járó munkanyugdíjból.

Egy fokozatos, 2024-ig tartó, 750 milliárd forintos költségvetési terhet jelentő nyugdíjemeléssel pedig azt szeretnék elérni, hogy ne csak a megélhetéshez szükséges szintet biztosítsák a nyugdíjak, hanem az átlagfizetésekhez is zárkózzon fel a nyugdíjasok jövedelme. Arra kérik a kormányt, hogy öt éven belül az átlagbér 70 százalékára emeljék az átlagnyugdíjat. A legutóbbi KSH-adatok szerint a tavalyi év első tíz hónapjában 242 800 forint volt a nettó átlagkereset, aminek a 70 százaléka kis híján 170 ezer forint. Az átlagnyugdíj jelenleg 135 ezer forint körül lehet – tehát 2024-re bő 25 százalékos hátrányt kellene behozni.

Emellett azt is szeretnék, hogy a kormány márciusig készítsen felmérést a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíjak értékvesztéséről, és tegyen javaslatot a korrekcióra. Mivel a nyugdíjat a legutóbbi kereset százalékában állapítják meg, így már az eltelt 3-4 év alatt is jelentős eltérések alakultak ki a nyugdíjaknál azonos biztosítási teljesítmény (ledolgozott évek, kereset) mellett, pusztán attól függően, ki mikor vonult nyugdíjba.

Juhász szerint sürgősen meg kell szüntetni a nyugdíjasokat érintő társadalmi egyenlőtlenségeket, ám ehhez a kormánynak a döntései előtt figyelembe kell vennie az idős generációt képviselő szervezetek véleményét és tanácsait.