Vízvezeték-szerelőnek öltözött orosz kémeket foghattak Davosban

2020.01.21. 19:05

A svájci rendőrök őrizetbe vettek Davosban két vízvezeték-szerelőt, akikről azt gyanítják, hogy orosz kémek, írja a Financial Times. Ez még tavaly augusztusban történt, de az esetről csak most szerzett tudomást a lap. 

A svájci rendőröknek az tűnt fel, hogy a két orosz férfi már nagyon hosszú ideje Davosban tartózkodott, ráadásul gyanúsan is viselkedtek, a hatóságok szerint lehallgatóberendezéseket próbáltak meg azokra a helyekre telepíteni, ahol később a Világgazdasági Fórum résztvevői a háttér beszélgetéseket tartják.

A lap idézi a Zürich Tages-Anzeiger újságot, amely megerősíti, hogy a két férfi valószínűleg a Kremlnek dolgozhat. A berni orosz nagykövetség eddig nem reagált a hírre. 

Egyelőre sok részlet nem világos, de a lap úgy értesült, hogy a két orosz férfi diplomáciai védelmet kért. Állítólag diplomata útlevelük is volt, de Svájcban hivatalosan nem regisztrálták őket ilyen státuszban. Svájc szövetségi hírszerző szolgálatának egy 2018-as elemzése szerint minden negyedik orosz diplomata, aki az alpesi országban tartózkodik, kém lehet.

A Világgazdasági Fórumot idén is a világ legfontosabb gazdasági és politikai vezetőinek részvételével tartják, mi is írtunk arról a riportról, amit a rendezvény alkalmából adtak ki, és amelyben különféle területek szakértői összegyűjtötték és rangsorolták a mostani gazdaságra és világrendre leselkedő legfélelmetesebb kockázati tényezőket.