Trump 25 százalékos büntetővámmal fenyegeti az EU-t, ha nem törlik el a techcégek adóját

2020.01.22. 15:36

Súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével – írja az MTI.

A CNBC amerikai hírtelevíziónak szerdán, a davosi Világgazdasági Konferencián adott interjújában az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy "nagyon, nagyon nehéz tárgyalni" Európával, amely "évek óta kizsigereli" az Egyesült Államokat. Ha nem sikerül dűlőre jutni, "nagyon magas vámokat" vet ki az Egyesült Államok az Európából importált autókra és más egyéb termékekre.

Érdekesség, hogy egy másik, a Fox News amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy "nagyon egyszerű lesz" megegyezni az európaiakkal. Igaz, a vámokkal való fenyegetést már akkor is belebegtette. "Ha nem tudunk kereskedelmi megállapodást kötni (az EU-val), 25 százalékos vámot vetünk ki az onnan behozott autókra" – mondta az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió egymás legnagyobb kereskedelmi partnerei közé tartoznak. Tavalyelőtt, 2018-ban közel 1300 milliárd dollárt tett ki az áruk és szolgáltatások kereskedelmi forgalmának értéke. Az Egyesült Államok exportjának értéke 575 milliárd dollárra, importja pedig 684 milliárd dollárra rúgott, így a mérleg 109 milliárd dolláros többletet mutatott az unió javára.

Trumpnak a 3 százalékos adó fáj

A helyzetet nehezíti, hogy több európai ország – Franciaország, Ausztria és Olaszország – 3 százalékos mértékű digitális adót vetett ki a nagy technológiai vállalatoknak az adott országban keletkezett bevételeire, amit az amerikai kormányzat rendkívül sérelmesnek tart.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter szerdán Davosban egy panelbeszélgetés során úgy fogalmazott, hogy ha európai országok "önkényes módon megadóztatnak" amerikai internetes vállalatokat, Washington fontolóra veszi, hogy "önkényes módon vámokat vet ki" európai autógyártókra.

Beszélt az impeachmentről is

 Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, hogy noha ő a maga részéről szeretne részt venni a hazájában ellene zajló alkotmányos felelősségrevonási eljárás (impeachment) szenátusi tárgyalásán, ügyvédjei ezt nem javasolják. "Szeretnék elmenni, és az első sorban ülve nézni a korrupt arcukat, azonban azt hiszem, az ügyvédjeim ezt problémásnak találnák" – mondta Trump a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az amerikai elnök arról is beszámolt, hogy kormánya tárgyalásokat kezdetta Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról, egy teljesen új struktúra kialakításáról, mivel szerinte a szervezet vitarendezési testülete eddig nem járt el tisztességesen az Egyesült Államokkal szemben.

Az amerikai elnök tájékoztatása szerint Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója hamarosan Washingtonba látogat, akár már jövő héten, és folytatják a megbeszéléseket.