Újabb történelmi mélyponton a forint: egy euró 337,4 forintot ér

2020.01.23. 10:07

A múlt héten már látszott, hogy csak átmeneti volt a forint decemberi erősödése, egyre inkább csak az volt a kérdés, hogy mikor éri el az újabb történelmi mélypontját. Eddig 337,28-nál soha nem került több forintba egy euró, egészen mostanáig.

Az új történelmi mélypont: 337,4.

Az MNB nem kívánta kommentálni a Reuters kérdésére a forint új történelmi mélypontját.

Messze még a vége

Hétfőn  írtunk arról , hogy nem az a kérdés, hogy jön-e a forintmélypont, hanem az, hogy mikor. A válasz: január 22-én. Az Equilor csütörtök reggeli elemzésében arra számít, hogy a jegybank – legalább egy megnyugtató közleménnyel –  340 környékén  próbálhat beavatkozni az árfolyamba.

A hazai elemzők többsége arra számít, hogy 2020-ban 330-340 közötti euróárfolyam jöhet, és nem zárható ki átmenetileg 340 feletti jegyzés. Külföldi szakértők ennél borúlátóbbak:

A JP Morgan szerint az év végére 345-ig gyengülhet a forint fokozatosan, és átmenetileg a 350-es forint-euró árfolyam sem elképzelhetetlen.

Az okok most is ugyanazok, mint amik a 2019-es mélyrepülés mögött álltak:

  • a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája, ami miatt a magyar reálkamat továbbra is a legalacsonyabbak között van a feltörekvő piacon;
  • a magyar fizetési mérleg többletének fokozatos elolvadása;
  • a kedvezőtlen nemzetközi hangulat, ami miatt a befektetők elkerülik az országot;
  • utóbbin tovább ront a magyar kormány és az Európai Unió felhőtlennek nem nevezhető kapcsolata;
  • és az is problémát jelent, hogy a forint történelmi mélypontjaira a spekulánsok már különböző sortpozíciókat alakítottak ki; amíg ezek nem csökkennek számottevően, addig a forint nem tud erősödni.

Korábbi elemzésében a Portfolio azt írta, hogy alig találni a forinténál rosszabb teljesítményt a devizapiacon, csak a chilei peso, a brazil reál és a dél-afrikai rand teljesített rosszabbul 2020-ban.