220 ezer kínai turista érkezett tavaly ferihegyre, most új repülőjáratot indítottak

2020.01.24. 11:41

Hivatalosan is köszöntötték a Hainan Airlines Budapest és Csungking közötti járatát pénteken a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, írja az MTI.

Ezzel a Hainan Airlines 9 év után visszatér a ferihegyi repülőtérre. A Hainan Airlines Boeing 787-9-es Dreamlinerei hetente kétszer, hétfőn és pénteken közlekednek a két város között.

Tavaly november végéig 262 ezer kínai turista utazott Magyarországra, ők 429 ezer vendégéjszakát töltöttek el itt, mindkét 11 havi adat magasabb, mint a 2018-as teljes éves forgalom - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: 

Kína ma a világ legnagyobb turistakibocsátó országa, 150 millió kínai utazik külföldre, és a világ turisztikai költésének 20 százalékát ők adják.

Ezért Magyarországnak elemi érdeke - folytatta a tárcavezető -, hogy megkönnyítse a vízumhoz jutást és légi járatokat biztosítson. Ennek érdekében 14 vízumközpontot hozott létre Kínában, az elfogadott vízumkérelmeket pedig 48 óra alatt kiállítják, és ma már Budapestről öt kínai város heti 13 közvetlen járaton érhető el, a kelet-közép-európai régióban egyik fővárosnak sincs ilyen jó összeköttetése Kínával - hangsúlyozta Szijjártó.

A miniszter beszélt arról is, hogy Csungkingben és térségében 31 millióan élnek, a város 27 nagy autóipari vállalatnak ad otthont,

és a kínai autóipari termelés 10 százalékát ott állítják elő.

A repülőtér adatai szerint tavaly 220 ezer kínai turista érkezett ferihegyre, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A Hainan Airlines pedig a világ legnagyobb független légitársasága, 223 gépes flottájával 110 városba repül, Pekingben, Hszianban és Haikouban üzemeltet gyűjtő-elosztó központot.