A GVH nyomban visszautasította a KESMA-ügy új vizsgálatát

2020.01.29. 13:18 Módosítva: 2020.01.29. 14:11

Eljárási hibába keveredett a GVH, amikor szabad utat adott az elmúlt évek legnagyobb európai médiafúziójának. Utóbbi összeolvadásból jött létre a leginkább a kormánypropaganda rengetegszeri elismétlésében utazó KESMA-médiabirodalom. Az ügyről itt olvashat részletesebben.  

Röviden és leegyszerűsítve az a helyzet, hogy ha túl nagyra nő egy tulajdonosi körhöz tartozó médiabirodalom, az torzítja a médiapiacot, árt a média sokszínűségének, és ellehetetleníti a tisztességes versenyt. A tisztességes versenyszabályok pedig nemcsak az érthetetlen közgazdászok mániájának számítanak, hanem papíron még a kormánynak is, hiszen bele is írták az Alaptörvénybe. 

A tisztességes verseny felett mások mellett leginkább a GVH őrködik elvileg nálunk. KESMA-összefonódás viszont hiába eredményezett korábban teljesen elképzelhetetlen méretű médiacsoportot itthon, a GVH mégse vizsgálta ezt, csak engedélyezte (azaz kiadta a hatósági bizonyítványt). Ezt azért tehette meg, mert létezik egy olyan intézmény hazánkban, hogy ha a kormány valamit bármilyen okból „nemzetstratégia jelentőségűnek” gondol, akkor azt az ügyet a GVH-nak nem is szabad vizsgálnia. 

Itt – és korábban még 21 másik esetben – is ez történt, nem vizsgált semmit a GVH, azonban az engedély kiadásakor még a vonatkozó jogszabályra se hivatkoztak, csak kiadták az engedélyt. A Szabad Pécs és a TASZ ezt megtámadta a bíróságon, és meg is nyerték: ma a Fővárosi Törvényszék új eljárásra kötelezte a GVH-t. Pontosabban azt mondták, hogy úgy, ahogy a GVH tette, nem lehet az eljárást jogszerűen megszüntetni. A GVH erre azonnal reagált, és bejelentették, hogy e miatt a nemzetstratégiai dolog miatt ők most se illetékesek, azaz a hivatal mai „végzésével az összefonódás-bejelentést hatáskörének hiánya miatt visszautasította”.  

Az ügy jó eséllyel az Alkotmánybíróságon fog kikötni, amely nem ülhet majd ezen az idők végezetéig.  

Rogánék szerint a kormány biztosan nem hibás, a GVH elszúrta, de most már minden oké

A Kormányzati Tájékoztatási Központ is gyorsan kiadott egy közleményt az elbukott perről, szó szerint ezt: 

„A Közép-Európai Sajtó- és Médiaalapítvány ügyében hozott versenyhivatali határozatnál a bíróság részéről a kormány döntésével kapcsolatban semmilyen kifogás nem merült fel. A bíróság azt állapította meg, hogy a GVH által kiállított hatósági bizonyítvány volt formailag hibás. A GVH a Fővárosi Törvényszék döntése nyomán orvosolta a formai hibát, és új határozatot hozott. A bírósági döntésnek megfelelő új határozatot a GVH már kiadta, így az ügy jogilag rendezett.”