A Toyota újraindítja a termelést a koronavírus miatt álló kínai gyáraiban

2020.02.16. 10:01 Módosítva: 2020.02.16. 11:23

A Toyota újraindítja négy kínai gyárából háromban a termelést a jövő héten – közölte a japán járműgyártó az MTI beszámolója szerint. 

A Toyota eredetileg azt tervezte, hogy a holdújévi ünnepek után szinte azonnal, február 3-án elindítja kínai termelését. Ezt az időpontot aztán a koronavírus-járvány miatt február 10-ére tolta ki, majd a japán cég február 7-én bejelentette, hogy csak valamikor február 17-e után kezdődhet újra a járműgyártás. A cég a hétvégén azt közölte, hogy két kínai gyárában már hétfőn, egyben pedig kedden indul újra a termelés. Azt még nem tudni, mikor indítják újra a negyedik üzemet. 

A Toyota Motor tavaly közel 1,4 millió autót gyártott Kínában a belső piacra, több autót ad el Kínában, mint Japánban. A koronavírus miatt több más japán járműgyártó, így a Nissan Motor, a Honda Motor és a Mazda Motor is leállította a termelést kínai gyáraiban. Az MTI beszámolója szerint Kínában a tavalyi év azonos hónaphoz képest

24,6 százalékkal kevesebb, 1 millió 783 ezer jármű készült el.

Ezzel párhuzamosan a vásárlás is hanyatlóban van a vírus miatt, becslések szerint több mint 10 százalékot zuhanhat az autóeladás az első fél évben, éves szinten pedig 5 százalékos lehet a visszaesés tavalyhoz képest.

Kínában jelenleg rengeteg üzemben áll vagy akadozik a termelés, az irodai jellegű munkákat pedig a több millió ember otthonról végzi. A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés értelemszerűen Kínát érinti a legsúlyosabban, de az ország jelentős világgazdasági szerepe miatt szinte biztosan mérhető globális hatása is lesz a növekedési adatokra (bár ennek nagyságát egyelőre korai lenne megtippelni). 

A 2003-as SARS-járvány hatására elemzők szerint a második negyedévi növekedés 1 teljes százalékponttal lett alacsonyabb, mint nélküle lett volna, de a SARS-hoz köthető, hosszútávú negatív hatásokat nem lehet kimutatni. Az új koronavírus ugyanakkor jóval szélesebb körben elterjedt, és egyelőre nem látszik a járvány vége.