Szombathelyen háziorvos életpályamodellel küzdenek a krónikus orvoshiány ellen

2020.02.16. 13:58

Szombathelyen tesztelik a háziorvos életpályamodellt, amelynek célja, hogy mérsékelje az aggasztó munkaerőhiányt és elöregedést, ami a szakmát fenyegeti. A Nyugat.hu beszámolója szerint a modellprogram 74 millió forintba kerül a városban, de ha beválik, modellértékű lehet. 

Az ösztönzőrendszer 3 pillérből áll:

  • A háziorvosi praxis megvásárlásának támogatása. Ha egy háziorvos meg akar vásárolni egy olyan praxist, ami legalább hat hónapja betöltetlen, akkor ehhez egyszeri, 10 millió forintot kap az önkormányzattól, de ennek fejében legalább hat évig neki kell működtetnie azt a praxist.
  • A praxis megtartása. Ha a háziorvos már legalább 15 éve működteti a praxist, akkor egyszer egymillió forint támogatást kap. 20 év után kétmilliót, 25 év után hárommiliót, 30 év után négymilliót, és így tovább.
  • A praxis átadása. Ha egy 70-75 éves orvos leadja a praxisát, de előtte segít utóda megtalálásában, akkor egyszeri, négymillió forint támogatást kap.

László Győző alpolgármester a bejelentésre szervezett sajtótájékoztatón azt mondta, ezzel a rendszerrel a város versenyelőnybe kerülhet, hiszen kevés az orvos, és sok önkormányzat keres háziorvosokat.

A beöltetlen háziorvosi pozíciók száma évről évre növekszik az országban, egyre több település marad orvos nélkül.