Matolcsy nem engedi be a Párbeszéd képviselőit a jegybankba

2020.02.21. 15:12

Matolcsy György jegybankelnök nem szeretné, ha a Párbeszéd két képviselője bemenne a jegybankba, hogy ott dokumentumokat tekintsenek meg és beszéljenek a főosztályvezetőkkel – írja a Hvg.hu. Az ellenzéki pártból Mellár Tamás és Tordai Bence kérte még február elején levélben a jegybankelnöktől, hogy az MNB-ben személyesen kérhessenek tájékoztatást a bank monetáris politikájáról. 

Az MNB vezetője február 20-án reagált, a Párbeszéd Facebook-bejegyzése szerint azt írta, hogy bár „az állami szervek kötelesek a képviselőket megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a szükséges felvilágosítást megadni”,

Matolcsy attól tart, hogy a két képviselő látogatása „aránytalan sérelmet” okozna a „rendeltetésszerű működésben”.

Éppen ezért arra kéri őket, hogy mondjanak le a személyes látogatásról, és inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket. Vagyis megtagadta az engedélyét, hogy Mellár és Tordai bemenjenek a jegybankba. A Párbeszéd minderre így reagált a Facebookon:

Tisztelt Matolcsy úr! Bár nehezen értjük, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben, reakcióját megértjük, hiszen lassan semmire sem sikerül értelmes választ adnia. Az infláció és az euróárfolyam ön fölött is elszállt, ahogyan az idő is.