Franciaország bezárja a legrégibb atomerőművét

2020.02.22. 22:21

Szombaton elkezdték a legrégebb óta üzemelő francia atomerőmű, a Rajna melletti, német határhoz közeli Fessenheim leállítását.

Fessenheimnek szimbolikus szerepe is van Franciaországban, a 43 éve üzembe helyezett nukleáris erőmű a legelső volt az országban. 2011, a fukusimai baleset után az atomenergia-ellenes csoportok egyik fő kampánycélja volt az erőmű bezárása, melynek a biztonsági szintje a fukusimai alatt maradt, és a kritikák szerint a tervezése során nem vették elég komolyan egy esetleges elzászi földrengés vagy egy áradás kockázatát. A leállítást végül Macron hagyta jóvá 2018-ban.

A francia elektromos áram 70 százalékát biztosítják az atomerőművek: a 18 erőművükben 56 reaktor működik, ennél több csak az Egyesült Államokban van. A francia kormány idén januárban bejelentette, hogy 2035-ig 12 további reaktort állítanak le, azokat, amelyek elérik vagy túl is lesznek az eredetileg tervezett 40 éves élettartamukon. Ezzel a nukleáris energia a francia energiamix 50 százalékára csökken majd a tervek szerint, amit megújulókkal váltanának ki. Eközben azonban újabb újgenerációs atomerőműveket is terveznek, a már tíz évet csúszó Flamanville-it 2022-ben fogják átadni.