Magyar utazási irodák: kevesen mondják le az utakat a koronavírus miatt

2020.02.24. 13:11 Módosítva: 2020.02.24. 15:27

Minimális eddig a koronavírus miatti útlemondások száma ami az utazási irodákhoz érkezett, az érdeklődők inkább telefonon kérnek felvilágosítást a járvány miatti intézkedésekről – mondta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az irodák az olasz fejleményeket követően igyekeznek minél rugalmasabban alkalmazkodni a helyzethez. Amennyiben szükséges, alternatív útvonalakon biztosítják az utazásokat, illetve mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatók elfogadják adott esetben az átfoglalási kéréseket, mondta Molnár.

Az utazási irodák közlendőjét ugyanakkor némileg más megvilágításba helyezi, ha hozzátesszük, hogy

az emberek egy része nem azért nem mondja le az utazást, mert nem akarja, hanem mert ezt már csak jelentős anyagi áldozat árán, akár a teljes befizetett összegről való lemondással tehetné meg.

Több olyan levelet is kaptunk, amelyben az Index olvasói arról számoltak be: az utazási irodák nem adják vissza a pénzt a nagyon közeli utazások esetében, és erre meg is van a jogi lehetőségük. Egy olvasónk azt írta, a következő hétvégére foglalt utat Velencébe, ami közel van a karantén alá vont  Vo' Euganeo városához, ezért most már inkább visszakozott volna, az irodától azonban azt a választ kapta: 

Az út teljes visszatérítésére akkor lenne lehetőség, ha kormány I. veszélyességi fokozatba sorolná Olaszországot, vagy a légitársaság az érintett járatait törölné. Ez egyelőre nem történt meg, így irodánknak is csak az ÁSZF szerint van lehetősége útjukat törölni. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy sajnos sem a szállásuk, sem a repjegyük árát nem tudjuk visszatéríteni.

Egy másik olvasónk még eggyel ijedősebb, ő sítúrára fizetett be, amely ugyan Észak-Olaszországban, de a jelenleg igazolgatóan koronavírussal fertőzött városoktól 200-350 kilométerre lesz, ennek ellenére lemondta volna az utat. Azonban mivel a Külügyminisztérium a régiót egyelőre nem tette fel az utazásra nem javasolt listára, ezt csak bánatpénz megfizetése ellenében teheti meg a 72/2017. (XII.28.) és a 213/1996 (XII.23.) Kormányrendelet alapján – tájékoztatta az utazási iroda. A bánatpénz összege már irodánként eltérhet, ezt az ÁSZF szabályozza, olvasónk pedig olyan szerződést írt alá, amelynek értelmében 10 napon belül már 100 százalékos bánatpénzt (vagyis a teljes költséget) kell fizetni lemondás esetén.

Ezen a ponton szeretnénk felhívni érintett olvasóik figyelmét az elsüllyedt költségek csapdájának nevezett jelenségre, amelynek lényege, hogy azoknak a költségeknek, amelyeket már visszavonhatatlanul kifizettünk, nem kellene hatással lenniük a jövőbeli döntéseinkre, azonban a gyakorlatban mégis hatni szoktak rájuk. Például sokaknak nehezére esik otthagyni az ételt, amit megrendeltek egy étteremben, hiába túl nagy az adag; ha már úgyis ki kell fizetni, inkább rosszullétig tömik magukat, csak hogy elfogyjon. Ennek persze racionális szempontból semmi értelme, mégis mindenki átérzi, mi okozhat nehézséget az értelmes döntés meghozatalában. Minél nagyobb az elsüllyedt (azaz már visszavonhatatlanul kifizetett) összeg, annál nehezebb lehet megállni, hogy mindenképp fussunk utána, ezért aztán nyilván nem egyszerű döntés lemondani pl. egy északolasz körutat. De amikor végiggondoljuk a helyzetet, és döntünk, akkor jusson eszünkbe ez a faramuci mentális csapda, és hogy korántsem biztos, hogy kisebbet bukunk az elutazással, mint azzal, ha inkább nem megyünk. 

Az országos tisztifőorvos hétfői közlése szerint mérik az új koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren. A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. A hivatalosan COVID-19 névvel jelölt vírusfertőzés már több mint hetvenezer embert megfertőzött szerte a világban, több mint kétezren pedig meghaltak a kórban. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt. Több országban, Kuvaitban, Bahreinben és Afganisztánban is megjelent a kínai Vuhanból indult koronavírus, Olaszországban a múlt hétvégén robbanásszerűen megugrott a megbetegedések száma.