Soha nem volt még annyi beruházás Magyarországon, mint tavaly

2020.02.28. 09:58

2019 IV. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások 5,9%-kal bővültek. A növekedési ütem mérséklődését elsősorban a nagysúlyú feldolgozóipar – azon belül részben a járműgyártás – beruházásainak visszaesése okozta. Viszont szolgáltatási ágak többségében a beruházások a nemzetgazdasági átlag felett nőttek.

2019-ben a beruházások volumene 14%-kal, az eddig mért legmagasabb szintre emelkedett.

2019-ben az előző évhez képest az építési beruházások volumene 16, a gép- és berendezésberuházásoké 11%-kal nőtt. A beruházások közel hattizedét jelentő, legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében 20, a költségvetési szerveknél 11%-kal emelkedett a beruházási teljesítmény.

A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték több mint negyedét realizáló feldolgozóiparban 16, az ingatlanügyletek területén 17, a szállítás, raktározásban 15%-kal növekedett a beruházások volumene. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások hattizedét tette ki.

A fejlesztések a legnagyobb mértékben a kis súlyú víz- és hulladékgazdálkodásban nőttek (39%), de kiugró növekedést regisztráltunk a művészet, szórakoztatás, szabadidő nemzetgazdasági ágban (33%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén is (32%). Mindössze az információ, kommunikáció és az oktatás területén realizálódott az egy évvel korábbinál alacsonyabb teljesítmény.