A Suzuki és az Audi egyelőre jól viseli a koronavírus-járványt

GettyImages-1162009007
2020.03.12. 18:01 Módosítva: 2020.03.12. 22:23

Önök hogyan készülnek a rendkívüli helyzetre?

Ha az ön cégében is váratlan problémákat okozott a koronavírus és a különböző járványkezelési intézkedések, írjon nekünk a tapasztalatairól! A leveleket a ugyelet+cegekkoronavirus@mail.index.hu címre várjuk.

Az elmúlt hetekben neves külföldi tanácsadó cégek és hazai szakértők is arról beszéltek, hogy az autógyártás rendkívüli módon megszenvedheti a koronavírus-járványt. Kína ugyanis erőteljesen beépült a globális feldolgozóipari beszállítói láncokba, ráadásul az autóipar súlya a magyar gazdaságban nagyon jelentős.

Ezért megkérdeztük a hazai autógyártó cégeket, hogy vannak-e fennakadások a termelésben, adódnak-e alkatrészellátási gondjaik, vagy érzékelnek-e keresletcsökkenést.

A Magyar Suzuki Zrt.-nek jelenleg nincsenek alkatrészellátási problémái, folyamatos a termelés az esztergomi gyárban – tájékoztatta lapunkat az autógyártó vállalat.

Levelükben azt írják: a termelés Kínában újraindult, bár nem teljes kapacitással, de jelenleg a szállítás folyamatos, és eddig európai viszonylatban sem voltak fennakadások a beszállításban. 

Keresletcsökkenést a mai napig bezárólag nem tapasztaltunk, az exportpiacainkon eddig ki tudtuk szolgálni vevőinket, szállítással nem volt probléma, lemondás nem történt. Azt előre nem tudjuk megmondani, mi lesz a későbbiekben, ha változik a járványügyi helyzet és változnak az ezzel kapcsolatos intézkedések

– írják a levelükben.

Eddig az Audi Hungaria Zrt.-nél, a német autógyártó cég magyar leányvállalatánál sem érzékeltek semmilyen problémát, megkeresésünkre közölték: a működésük fennakadásoktól mentes, a koronavírus jelenleg egyáltalán nincs hatással a termelésükre.

Megkerestük a Mercedes és az Opel hazai leányvállalatát is, frissítjük a cikket, ha megérkezik a válaszuk.

(Borítókép: Peter Kovalev\TASS via Getty Images)