Európában recesszióra kell számítani, hétfőn csúcsértekezletet tart a G7

2020.03.13. 18:30

Recesszióra kell számítani idén az Európai Unió egészében, illetve az euróövezet országaiban az új típusú koronavírus-járvány kitörése miatt – mondta Maarten Verwey, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának vezetője pénteken Brüsszelben.

"Nagyon valószínű, hogy az euróövezet és az egész EU növekedése ebben az évben jelentősen nulla alá esik, és feltehetőleg jelentősen negatív tartományban is marad" – fogalmazott Verwey egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen. Kijelentette, hogy a járvány okozta válságnak valószínűleg nagyon jelentős negatív gazdasági következményei lesznek. Hozzátette, hogy a következő, májusban várható tavaszi gazdasági előrejelzést valószínűleg jelentősen lefelé kell majd módosítani.

A főigazgató elmondta, hogy becslések szerint a válság közvetlen hatása végett mindent együttvéve

2020-ban az uniós GDP reálnövekedése mínusz 1 százalék alá eshet.

A recesszió valószínűleg 2021-re is áttolódik.

Hétfőn rendkívüli G7 csúcs lesz

Rendkívüli csúcsértekezletet tart a hét legfejlettebb iparú ország az új típusú koronavírus terjedése miatt – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök pénteken. A G7 értekezlete hétfőn lesz, a résztvevők nem személyesen, hanem videón keresztül fognak tárgyalni egymással.

A járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez gyors lépések kellenek.