Gigantikus összeget mozgósított az EIB a koronavírus ellen

2020.03.16. 22:17
A luxemburgi székhelyű EIB-csoport 40 milliárd eurót (13600 milliárd forintot) különített el a koronavírus okozta gazdasági válság leküzdésére, valamint további 5 milliárd eurót (1700 milliárd forintot) szán egészségügyi kutatási célokra. A bank felhívja a tagállamokat, hogy egyedileg is szálljanak be a programba.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) az Európai Unió költségvetésének garanciájával 40 milliárd eurós (13600 milliárd forintos) alapot hoz létre a koronavírus okozta válság leküzdésére.

A méretes összeg a kis- és középvállalkozások megmentését szolgálja, az egészségügyi szektor számára további 5 milliárd euró (1700 milliárd euró) áll rendelkezésre.

Mindenki szálljon be!

Werner Hoyer EIB-elnök a bejelentés kapcsán a tagállamoktól további, kiegészítő forrásokat és garanciákat kért.

Vannak amolyan „kerül, amibe kerül” momentumok, amikor az EIB, a tagállamok, az Európai Bizottság és az egész pénzügyi szektor összefogására van szükség”

mondta az elnök.

Werner Hoyer
Werner Hoyer
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

A csomag részei

A finanszírozási program három fő eleme:

  • 20 milliárd eurós dedikált finanszírozás az európai bankoknak,
  • 10 milliárd euró a kkv-k és a midcap-kategóriájú vállalatok működőtőkéjének megerősítésére,
  • 10 milliárd euró olyan speciális értékpapírok (ABS-ek) megvásárlása, amely lehetővé teszi a kkv-ket finanszírozó bankok számára a hitelportfólióik kockázatainak átruházását,

És a kutatás

Ezen túlmenően az EIB-csoport az Európai Bizottsággal, kiemelten is az InnovFin (Infectious Disease Finance Facility, vagyis fertőző betegségek finanszírozási eszközét) fogja felhasználni olyan projektek finanszírozására, amelyek célja a koronavírus terjedésének megállítása, a gyógymód megtalálása és a koronavírus elleni oltás kidolgozása.

Az EIB-csoport az európai egészségügyi rendszerek legsürgősebb fejlesztési feladataiba is beszáll, a két programban az EIB akár 5 milliárd eurót is el tud mad költeni.