Mégse adják ki azoknak a cégeknek a teljes listáját, ahova bemehetnek a katonák

2020.03.24. 10:34

A honvédelmi államtitkár múlt héten bejelentette, hogy kiszemeltek nagyjából 140 olyan fontos céget, melyeknél – ha szükségesnek ítélik – a katonák vehetik át az irányítást. Egészen pontosan 

Közel 140 létfontosságú szolgáltató céget, gyártókapacitást azonosítottak; amennyiben szükséges, ezek irányítását a helyszínre települő honvédelmi törzsek veszik át

– idézte az MTI Szabó István honvédelmi államtitkárt. Ezen cégek nagyjából felét megismerhettük (71-et), és úgy volt, hogy a második fele is nyilvános lesz. De most mintha meggondolta volna magát a kormány. 

Nem mindegy, hogy mit csinálnak a megfigyelők/helytartók 

Egyelőre a hadsereg csak megbízottakat küldhet a legfontosabbnak kiválasztott cégekhez. Bár a honvédelmi törvény értelmében az érintett cégek akár állami felügyelet alá is kerülhetnek, ennek elrendeléséről eddig még nem történt bejelentés.

Itt olvashat részletesebben a témáról, de könnyű belátni, hogy a cégekkel katonák odaküldése nélkül is lehet intenzív kapcsolatot tartani, ezért egy ilyen döntés elég kockázatos, miközben a hatékonysága nem magától értetődő egy járvány esetén. Ezért különösen fontos, hogy az állam átláthatóan viselkedjen, megindokolja, hogy szerinte miért ez a legjobb megoldás, hol, mit és hogyan akarnak a katonákkal csináltatni a cégeknél.  

Mást mond a száj, mint amit csinál a kéz

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón kérdésre el is mondta, nem látja akadályát, hogy

az érintett cégek listája nyilvános legyen. 

Rá is kérdeztünk a Honvédelmi Minisztériumnál, ők pedig a nevek felét el is árulták. Pontosabban miután 71 céghez kimentek a katonák, utána kitették a honlapjukra ezen cégek listáját.  Ezen rajta volt a Mol, a paksi atomerőmű és a HungaroControl, de például egyedüli élelmiszer-kiskereskedőként az Auchan is, ami valószínűleg nincs épp a három legnagyobb iparági szereplő közt.  

Megkérdeztük újra a HM-et, hogy akkor a maradék közel hetven cég listáját is adják ki. Erre viszont már nem akart válaszolni a minisztérium. Azt is megkérdeztük, hogy ha mégse akarják kiadni a listát, akkor miért nem, de azt se árulták már el. Pontosabban annyit mondtak, hogy 

amennyiben a kialakult helyzet indokolttá teszi, a jövőben bővülhet az érintett vállalatok köre.

Erről pedig majd tájékoztatnak. A szűk szavú válasz alapján lehetséges, hogy még nem találták ki a másik 69 létfontosságú céget, akkor viszont az kérdéses, hogy mit azonosítottak múlt héten, hogy jött ki a „közel 140 cég”.

Ezért megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy ilyen rövid idő alatt megváltozott-e a kormányzati hozzállás a lista nyilvánosságához, és ha igen, akkor miért. Ha válaszolnak, akkor beszámolunk arról is.   

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!