Havi 1 milliárd euróval segíti a szlovák kormány a cégeket és dolgozókat

2020.03.29. 17:57 Módosítva: 2020.03.29. 18:25

Gazdaságmentő gigacsomagot terjeszt a parlament elé a bő egy hete, március 21-én hatalomra került szlovák kormány. A pénzügyminiszter, Eduard Heger vasárnap arról beszélt, hogy az Igor Matovič négypárti vezetése által kidolgozott csomag havi 1 milliárd euróval (több mint 350 milliárd forint) segítené a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és dolgozókat.

A miniszterelnök által gazdasági elsősegélynek nevezett csomaggal elsősorban azokon segítenének, akik a megszorítások miatt vagy nem tudnak dolgozni, vagy leállt a vállalkozásuk. Heger közlése szerint a csomagban szerepel, a járvány miatt leállni kényszerült cégeknél a dolgozók bérének 80%-át átvállalja az állam. 

Matovič hozzátette, hogy a támogatás szempontjából mindegy, hogy valaki határozott vagy határozatlan időre írt alá, az egyetlen feltétel az, hogy a munkaviszony nem lehet a felmondási szakaszban.

Fontos intézkedés továbbá, hogy az egészségügyi állapotuk miatt karanténba került állampolgárok számíthatnak táppénzre, aminek össze az első naptól kezdve a bruttó bérük 55 százaléka. A táppénzt korábban 10 napig a munkáltató állta, ám a rendkívül helyzet miatt ezt a Szociális Biztosító fizeti végig, írja az Új Szó. Az ápolási segélyt és a táppénzt a kormány már a múlt hét közepén ismertette, azonban ezek az intézkedések is ebbe az „elsősegélycsomagba” tartozna.

A rendkívül helyzet alatt nem leálló, de jelentős kiesést tapasztaló cégek számára is segítséget nyújtanak. Azon vállalkozásoknál, amelyek áprilisban 20 százalékos kiesést tapasztalnak, az állam 180 euróval száll be az alkalmazottak fizetésébe, 40 százalékos kiesésnél ez a támogatás alkalmazottanként 300, 60 százalék fölött 420, 80 százaléknál pedig 540 euróra ugrik. Márciusban nagyjából a felére számíthatnak.

A direkt támogatáson felül havi 500 millió eurós bankgaranciát vállal, amit a kereskedelmi bankoknak előnyös hitel formájában kell kínálnia a vállalkozásoknak.

További segítség lehet, hogy az áprilisban legalább 40 százalékos (márciusban pedig legalább 20 százalékos) kiesést elkönyvelő cégeknek az állam átmenetileg elhalasztja a munkavállaló után fizetendő járulékok kifizetését (egészségbiztosítás, a Szociális Biztosítóba fizetendő biztosítások). Ugyanilyen arányú veszteségek során továbbá elhalasztják a jövedelemadó-előleg befizetését is. 

Az 5,5 millió lakosú Szlovákiában eddig 314 koronavírusos beteget regisztráltak, halálos áldozatról még nem tudni.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!