Vám- és áfamentes lett a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések behozatala

2020.04.04. 10:09

A pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészi maszkot, 193 600 arcvédő pajzsot és 28 600 védőruhát vámkezeltek vám- és általánosforgalmiadó-mentesen. Az Európai Bizottság pénteken megjelent határozata szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel az ingyenesen szétosztott, külföldről behozott egészségügyi védőfelszerelések köztehermentesek - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Az egészségügyi termékek vám- és áfamentessége nemcsak adóügyi könnyítést jelent, hanem segíthet a koronavírus elleni küzdelemben, tette hozzá.

A magyar kormány még a múlt héten, több más országgal együtt kérte az Európai Bizottságot, hogy a köztehertől mentesítse a szájmaszkok és egyéb, a járvány elhárításához szükséges egészségügyi felszerelések karitatív célú behozatalát. Az Európai Bizottság pénteken tette közzé engedélyezésről szóló határozatát. A kormány kérése előtt hasonló intézkedés miatt fordult a kormányhoz például Újbuda polgármestere is.

A bizottság határozatának értelmében a szájmaszkok és egyéb védőfelszerelések vám- és áfamentesek, ha a járvány leküzdésében résztvevőknek térítésmentesen kiosztják. A köztehermentesség akkor is érvényes, ha a járvány leküzdésében résztvevők használják, de a védőfelszerelés állami vagy más szervezet tulajdonában marad.

Izer elmondta, hogy a a vámtétel például a szájmaszkok esetében 6,3 százalék vagy 12 százalék, attól függően, hogy azok milyen anyagból készültek. A vámon kívül általános forgalmi adó is terheli a védőfelszereléseket, így a megtakarított összeg jelentős.

A pénzügyőrök péntek délig 7,5 millió sebészeti maszkot vámkezeltek vám- és áfamentesen, de tekintettel arra, hogy a bizottsági határozat a 2020. január 30. és 2020. július 31. között behozott egészségügyi védőfelszerelésekre érvényes, ezért a kedvezmény visszamenőlegesen is jár, vagyis a feltételeknek megfelelő védőfelszerelések esetén visszaigényelhető a már megfizetett vám és áfa, tájékoztatott Izer Norbert államtitkár, vagyis a 7,5 millió maszkot jelentő szám az utólagos igények beadásával jelentősen nőhet, hiszen március elejétől péntek délig összesen 39 millió arcmaszk érkezett az országba. A vámmentességi feltételnek megfelelő termékek után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszautalja a befizetett közterhet.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!