Megmentették a munkahelyét a kormányzati intézkedések? Vagy mégis kirúgják? Írja meg!

2020.04.16. 16:53 Módosítva: 2020.04.16. 20:16

A kormány nemrég bejelentette, hogy támogatja azokat a cégeket, akik elbocsátások helyett csak a dolgozók munkaidejét csökkentik le, a kieső bér egy részét a költségvetés állja, így elméletben a cégek terhei is csökkennek, és az emberek sem maradnak pénz nélkül.

Bár a dolog már hivatalosan is ki lett hirdetve, még mindig vannak olyan részletek, amik nem egészen világosak, azonban akik élni szeretnének vele, azok feltehetően a következő hetekben döntenek majd, hogy a leépítést vagy az állami bérkiegészítést vállalják. 

De több más olyan rendelkezés is született az elmúlt időben, amelynek kimondottan az a célja, hogy segítse a cégeknek, vállalkozóknak átvészelni a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetet. Például teljes egészében elengedték a járulékfizetés-kötelezettséget az olyan súlyos gondokkal küszködő szektorokban, mint a turizmus, vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, a kulturális szolgáltatások, a személyszállítás, azaz a taxizás.

A munkavállalók után nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökkent június 30-ig. Ezen felül több hitelprogramot, állami garanciát hirdetett meg a kormány, hogy megvédjék a „nemzet motorját jelentő vállalkozásokat”.

Bár hivatalos statisztikák még nem igazán vannak, most arra vagyunk KÍVÁNCSIAK, hogy Ön hogy látja a helyzetet!

Írja meg nekünk az ugyelet+gazdasagvedelem@mail.index.hu címre, hogy:

  • érezhető-e már valami az ön munkahelyén, vállalkozásában a kormányzati intézkedésekből,
  • milyenek a kilátások, számolnak-e a munkahelyén az állami bérkiegészítéssel,
  • milyen egyéb állami segítségre vártak/várnak, ehhez képest hogyan értékelik az eddigi intézkedéseket,
  • van-e valamilyen tervük a következő hónapokra.
  • Feltétlenül írja le, hogy milyen iparágban dolgozik, mekkora a vállalat és hogy melyik régióban található az országon belül!