A cégek kétharmadának volt szüksége az állami bértámogatásra a briteknél

2020.04.30. 12:11

A brit cégek kétharmada jelentkezett az állami bérkipótló konstrukcióra – írja a Reuters az állami statisztikai hivatal (ONS) adataira hivatkozva.

A koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére kitalált sémában a cégek helyett bért fizet az állam azoknak a dolgozóknak, akiknek átmenetileg feleslegessé vált a munkája, hogy ne kelljen őket elbocsátani. A kormány 80 százalékban pótolja a kiesett fizetést havi 2500 fontos plafonnal. Az ONS felmérése szerint a cégek 66 százaléka élt a lehetőséggel mostanáig, 56 százalékuk pedig egy másik könnyítést, az áfabefizetés elhalasztását vette igénybe. 

A felmérésen a cégek negyede mondta, hogy a megrendeléseik a normális szintnek kevesebb mint a felére estek vissza, 30 százaléké viszont nagyjából változatlan szinten maradtak. 

A brit kormány óriási, 80 százalékban állami garanciás vállalati hitelprogramot is hirdetett a cégek megsegítésére, ennek keretében április 28-ig 4,1 milliárd fontot hiteleztek a kereskedelemi bankok. A brit jegybank szerint a bankok túl lassan bonyolítják a procedúrát. Hétfő óta egy új hitelprogram is fut a kis- és középvállalkozások számára teljes állami garanciavállalással.