Szijjártó: 338 vállalat 162 milliárdnyi beruházást jelzett a kormánynak

2020.05.10. 12:00
A magyar kormány továbbra is a segély helyett munkához, beruházásokhoz kötné azokat a támogatásait, amelyek a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait szoríthatják vissza.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggel a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy összesen 62 ezer munkahelyet védhet meg az a program, amelyet a KKM és a Nemzeti Befektetési Ügynökség indított. Azoknak a vállalatoknak a beruházásait támogatják, amelyek vállalják munkahelyek megtartását. A miniszter közölte, hogy az eredetileg tervezett 50 milliárd forintos keret megduplázásáról tárgyal a kormány.

A program keretében 50 százalékos támogatást adnának a cégeknek, így viszont már most mintegy 80 milliárdos állami szerepvállalásra lenne szükség, várhatóan azonban még tovább nő majd a programra jelentkező vállalatok száma."

- mondta a miniszter.

Úgy vélte: az a tény, hogy ennyi cég jelentkezett a programra, azt mutatja, hogy sikeres a magyar gazdasági szféra és a kormány együttműködése. 

Mint mondta, a kormány 2010 óta azt az elvet követi, hogy nem segéllyel, hanem munkával kell segíteni az embereknek.

Munkahelyek beruházásokkal jönnek létre, ezért indították el a mostani programot is. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a járvány után minden meg fog változni a világgazdaságban. Teljesen új verseny indul, új szereplőkkel, a gazdaságok sikeressége pedig attól függ majd, hogy milyen rajtpozíciót tudtak felvenni.