A magyarok tenger helyett idén vidékre mennének

MG 6989
2020.05.24. 07:58

A magyarok idén nyáron inkább vidékre, mint a tengerhez utaznának: a veszélyhelyzet utáni három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és 15 százalék látogatna külföldre, derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készült kutatásból, amit a Századvég készített. Utóbbi hetente méri a magyarok utazási hajlandóságát. 

A felmérésben négyezer felnőttet kérdeztek meg. A közvélemény-kutatás szerint

a koronavírus járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei évre tervezett belföldi vagy külföldi utazása.

Azok közül, akik lemondták a korábban tervezett útjukat, egyharmadnyian a járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt dobták a terveiket, újabb harmaduk pedig az úti cél megközelíthetetlensége miatt.

A kimaradt utakat részben pótolni fogják az emberek, a megkérdezettek egy része pedig a hazai utakat részesíti majd előnyben a járvány után az elemzés szerint.

A kutatás szerint ezek az utak a korábbiakhoz hasonló módon aktív szabadidős tevékenységek lesznek, valamint gyógyfürdő és wellness szolgálgatások. Az utazást tervezők harmada a szállodákat, ötöde az apartmanokat, további hatoda a magánszállásokat részesíti előnyben. A válaszadók a nyár végére, ősz elejére teszik a járvány lecsengését, így az utazásokat az ezutáni időszakra tervezik. A megkérdezettek 40 százaléka attól is tart, hogy a közelgő utazásukat is le kell majd mondaniuk.

Az internetes kereséseket is megfigyelték. Eszerint a magyarok többsége elsősorban a rövidebb időtartamú belföldi utazások és szabadidős tevékenységek iránt érdeklődött az elmúlt hónapban az interneten, és népszerű keresés volt a Dunakanyar, Tokaj és Sárospatak. A Balaton van még mindig az első helyen a keresési listán, de a nevére áprilisban 20 százalékkal kevesebben kerestek rá, mint márciusban, vagy éppen ugyanekkor 2019-ben.

A korlátozások lassú enyhülésével, a pünkösdi hétvége közeledtével a Balatonparti helyek és a szállásfoglalás témája is egyre jobban foglalkoztatja a netezőket. Az étterem téma rögtön első helyre került a sorban, a hirdetések is gyakran együtt említik a hotelek és éttermek újra nyitását, a lazító intézkedések bevezetését.

(Borítókép: Utasok a Déli pályaudvar peronján / Fotó: Németh Sz. Péter / Index)