A németek szerint másfél éven belül mindenképp visszatérünk a régi kerékvágásba

2020.05.28. 09:22

Átlagosan kilenc hónapra teszik a német cégek a járvány miatti problémákból való teljes kilábalást, áll a müncheni egyetemen működő ifo felmérésében. Ezt nekünk is érdemes folyton figyelnünk, mert a magyar gazdaság lazán megfogalmazva úgy viszonyul a némethez, mintha egy gumicsónakot kötöttünk volna egy anyahajóhoz.

Ez a kilenc hónap csak átlag, komoly iparági különbségek lehetnek. Például a légi közlekedésben 16 hónapra saccolják a vállalatok, amíg  az üzleti működésük visszatér a teljesen normális kerékvágásba. De az autóiparban, az utazási irodáknál és vendéglátásban is lassabban állnak majd helyre a dolgok az iparági szereplők várakozásai szerint.

A felmérés szerint valószínűleg 6,6 százalékot esik idén a német GDP, jövőre viszont azonnal felugrik, és 10,2 százalékot fog  nőni. A felmérésben szándékosan nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy a következő két évben még egyszer bármi hasonló karantén jellegű korlátozás előjöhet, a járványt innentől biztonságosan kezelhetőnek vették alapból.