5 millió forint bírságot fizetett ki a Viresol szennyezése után a Mátrai Erőmű

2020.05.28. 17:35 Módosítva: 2020.05.28. 18:21

Mint korábban írtunk róla, a katasztrófavédelem sokáig vizsgálta azt a Mátrai Erőműben történő tömeges rosszullétet és szennyezést, amelyet Mészáros Lőrinc cége, a Viresol okozott. Az Átlátszó írta meg, hogy az Őzse-völgyi patakba folyó szennyező anyagok a Viresolból származnak, ezt pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a „Viresol Kft környezetkárosodást, a felszíni vizek károsodását megelőző intézkedésekre történő vízvédelmi és vízügyi hatósági kötelezése” tárgyú határozatára hivatkozva tette.

Eszerint:

rendszeresen/folyamatosan történik tisztítatlan, magas szervesanyag koncentrációjú szennyvízkibocsátás, amelyet az Őzse-völgyi patak tovább vezet az Őzse-völgyi tározóba.

Ezután Vadai Ágnes (DK) képviselő megkeresésére, hogy a cég továbbra is bocsát-e ki szennyező anyagokat, Nagy István agrárminiszter azt válaszolta, a határozatot megfellebbezték, így az nem jogerős, a dokumentumok pedig nem nyilvánosak az ügyben, 

Miután nem volt végleges határozat ezután, bírságot sem szabtak ki a cégre, legalábbis erről semmilyen információ nem volt. 

Szél Bernadett parlamenti képviselő a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében arról ír, hogy megkereste a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot azzal kapcsolatban, hogy miután a hatóságok megerősítették a Viresol felelősségét a szennyezésben, miért nem szabtak ki bírságot. Azt a választ kapta, hogy az Őzse-völgyi tározó üzemeltetésével szemben már lefolytatták a hatósági eljárásokat és 

Az Igazgatóság az üzemeltetőt a 2019.07.22. és 2019.08.28. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.104.302,- Ft bírság, majd a 2019.11.14. és 2019.12.05. között okozott rendkívüli vízszennyezés miatt 2.923.258,-Ft bírság megfizetésére kötelezte, aki a fizetési kötelezettségeit teljesítette. A kiadott kötelezések ellen fellebbezés nem érkezett.

Szél bejegyzésében így ír az esetről:

Magyarul 5 millió forintot fizetett a Mátrai Erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen. Ellenben a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt. Ezt csak úgy tudom értelmezni, hogy — az akkor még mindkét céget tulajdonló — Mészáros Lőrinc úgy gondolta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján.

A képviselő feljelentést tett a Viresol ellen környezetkárosítás miatt.