Csúcson jár a csok az országban

2020.05.30. 08:39

2020 első negyedévében több mint nyolcezer család igényelte a csokot, ami kétezerrel több, mint amennyien 2019-ben ilyenkor igényeltek. Ez összesen 29 milliárd forintot jelent, hétmilliárddal többet, mint tavaly ilyenkor, írja a Magyar Nemzet.

Márciusban a kormány veszélyhelyzetet hirdetett, aztán kijárási korlátozásokat is bevezetett. Ebben a hónapban közel háromezren igényelték a csokot (ez tízmilliárd forintot jelent), ami a lap szerint még a korábban elindított lakásügyletek miatt lehetett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának adatai szerint tavaly 33 ezren kérelmeztek csokot a bankfiókokban, ez havonta átlagosan körülbelül 2700 családot jelentett.

A 2015. júliusi bevezetése óta összesen 136 ezer család vette igénybe a támogatást, 425 milliárd forint összegben. Egy család átlagosan 3,1 millió forintot kapott.

Falusi csokot az első negyedévben majdnem háromezer család kért. Az Emmi szerint kilenc hónap alatt – 2019. július és 2020. március között – összesen nyolcezren igényelték a támogatást az érintett 2500 kistelepülés valamelyikén. Mivel a kérelmek összesen 45 milliárd forintról szóltak, az egy családra jutó összeg 5,4 millió forint.

Az igénylések nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a lakásvásárlással egybekötött bővítés-korszerűsítés és a meglévő ingatlan korszerűsítése-bővítése között. Az igénylők hatvan százalékban nagycsaládosok, vagyis legalább három gyerek van vagy annyit terveznek. A vásárló családokat nézve négyből három a nagycsalád.