Két év múlva jöhet a bolgár és a horvát euró

2020.06.17. 08:47

Bulgária és Horvátország 2023-ban bevezetheti az eurót, árulta el Fabio Panetta, az Európai Központi Bank egyik vezetője a Le Monde-nak adott interjújában, amit a Portfolio.hu vett észre.

Ez azt jelenti, hogy a két ország már idén beléphet az euró bevezetését közvetlenül megelőző szakaszba (ERM2), onnantól pedig várhatóan egyenes út vezet az euró tényleges bevezetéséhez két év múlva. Ez a leggyorsabb módja egyébként jelenleg az euróövezethez való csatlakozásnak. Panetta megjegyezte, hogy mindkét ország komoly erőfeszítéseket tett eddig a csatlakozásért. 

A lap megjegyzi, hogy rajtuk kívül más ország egyelőre nem akar komolyan csatlakozni az eurózónához. Bulgáriában a helyi deviza, a leva egyébként is szigorúan rögzítve van már az euróhoz, ezért az árfolyammal kapcsolatos lépéseken már kevésbé kell gondolkodniuk. 

Panetta egyébként többek közt arról is beszélt, hogy az európai integráció egy lassú dolog, így lehet, hogy lassúnak tűnik az uniós döntéshozatal, de ki gondolta volna tíz évvel ezelőtt mondjuk azt, hogy az országok önként átadják majd a bankfelügyeleti jogaikat az EU-nak. Az egyre szorosabb integráció felé haladás napról napra nem szembetűnő, de könnyen lehet, hogy húsz év múlva a mostani járványt ebből a szempontból fordulópontként fogják számon tartani a történelemkönyvek.