Itt a vége, megszűnik a Malév GH is

2020.06.17. 09:40

Júniusra elfogyott a Malév Ground Handling pénze, fizetésképtelenné vált a cég és meg is szűnik, közölte tulajdonos magyar állam az MTI-vel. Az egykor a Malévhez tartozó reptéri kiszolgáló cégről a legutóbb márciusban írtunk, amikor kirúgták a dolgozóik jelentős részét a járvány okozta leállás miatt. 

Akkor Sápi Tamás vezérigazgató szerint nagyjából 430-an dolgoztak a cégnél. Áprilistól a kiszolgálási tevékenységben érintett dolgozók jelentős részét mentesítették a munkavégzés alól, mivel nem lényegében nem voltak járatok, amiket ki lehetett volna szolgálni. A Malév GH egyébként sem tűnt n egy fejőstehénnek a Malév súlyosan elbaltázott csődje után, a legutóbbi, 2018-as beszámolója alapján pedig  108 milliós veszteséggel zárt.

A tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) úgy írta le a történetet, hogy Malév GH Zrt. a Malév Zrt. felszámolása óta alapvető finanszírozási problémákkal küzdött. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgálói piacán zajló erős versenyt ugyanis nem bírták, ez nagyban hozzájárult a társaság veszteséges működéséhez és nehéz likviditási helyzetéhez. 2012 óta több állami szereplő is pénzelhette a Malév GH-t, az állam most annyit árult el, hogy

az MNV mellett a Tiszavíz és a Magyar Fejlesztési Bank is számos intézkedéssel támogatta azóta a működését.

Azt is leírták, hogy a Malév GH-nak ugyan sikerült a 2017-ben megkezdődött átszervezés hatására 2018-ban szerény mértékű nyereséget elérnie, azonban a korábbi években felhalmozott, jelentős veszteségét nem sikerült ledolgozni. Végül a mostani járvány hatására világszinten lebénult légi közlekedés miatt a Malév GH kritikus gazdasági helyzetbe került, júniusára fizetésképtelenné is vált.

További állami mentőöveket pedig már nem kaphatott, mivel az már tiltott állami támogatás lett volna az EU-ban. Három éve ugyanis egy közvetlen versenytársa, a Budport bepanaszolta arra hivatkozva, hogy a különböző állami gyorssegélyek, adósságelengedések és kölcsönök nem összeegyeztethetőek a tisztességes verseny uniós szabályaival. Az EU pedig tavaly ősszel a Malév GH Zrt. részére nyújtott állami támogatás ügyében hivatalos vizsgálatot is indított.

Az ügyben felelős Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter az MNV útján intézkedik a Malév GH Zrt. felszámolásáról.