Gigászi csodaszarvast és repülő aranytömböket építtet az MNB

2020.06.19. 14:33 Módosítva: 2020.06.19. 14:35

Újabb szobrokat rendelt a Magyar Nemzeti Bank, a medvével küzdő bika és a pénzfelhőből kiugró oroszlánok után, most

 aranyrudakat és egy gigászi csodaszarvast álmodtak meg.

Az új szobrok a volt Postapalota épületét díszítik majd, írja a G7. A munkával ismét közbeszerzés nélkül Szőke Gábor Miklós cégét, a Dante Birodalom Kft.-t bízták meg, ugyanis az érvelés szerint csak ő tudja elkészíteni az MNB által megálmodott szobrokat, így lehetősége van az MNB-nek eltekinteni a pályázat kiírásától.

Szőke készítette a vizes vb szobrait, de az ő munkája a Fradi stadionja előtti sas is, ahogy ő készítette a világ legnagyobb madárszobrát az Atlanta Falcons amerikaifoci-csapat stadionja elé, valamint egyszer készített már csodaszarvast (egy kisebbet), repülő pulit és unikornist is.

Az egyik új szobor az Arany dinamikája névre hallgat majd, amelyhez Szőke a leírás szerint "egy suhanó masinát képzelt el, amely plasztikája levegőben száguldozó elemekből épül fel,

egyszerre szelve át teret és időt."


A szobor nem valódi aranyból lesz, hanem arany színűre fényezett acélelemekből áll majd. A 13 méter hosszú szobor a Postapalota bejárata elé kerül majd, amit addigra Pénztörténeti Múzeummá alakítanak át.

A másik alkotás egy 4,5 méter magas, 7,2 méter hosszú csodaszarvas-szobor lesz, amely egy 6,5 méteres sziklaalapzaton áll majd. 

A szarvas a G7 információi szerint az épületen belülre kerül majd. Azt még nem tudni, hogy mennyibe kerül a két szobor, de a bikás-medvés installációért, meg az ezüst zuhatagból kitörő oroszlánokért közel 700 millió forintot fizet MNB-Ingatlan Kft., tehát az új szobrok is valószínűleg százmilliós nagyságrendbe kerülnek majd. 

A Buda Palota, avagy közismertebb nevén Postapalota épületét 2018-ban vásárolta meg az MNB 14 milliárd forintért.