Rövid távon nem hoz nagy változást az ingatlanpiacon a kamatcsökkentés

2020.06.24. 09:54

Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása a Magyar Nemzeti Bank keddi döntésének, amely szerint négy év után először csökkentette az alapkamatot – írja közös elemzésében az Ingatlan.com és a Money.hu. A döntés, hogy 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentette az MNB az alapkamatot, a változó kamatozású hitelekre ugyan bizonyos feltételekkel hatással lehet, a lakáspiacon nem igazán lesz hatással a keresletre és a kínálatra. 

Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője szerint ha a bankközi kamatokba (BUBOR) egy az egyben beépül a 15 bázispontos kamatvágás, akkor elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is. Egy 15 éves futamidejű 10 millió forintos példahitellel számolva mostantól összesen 10,1 millió forintot kellene visszafizetnie a futamidő végéig,  a havi törlesztő pedig 65 098 forint lenne, feltételezve, hogy a BUBOR a következő időszakban nem változik. Az újonnan felvett lakáshiteleknél az adósok viszont többségükben a biztonságosabb, fix kamatozású hiteleket választják, amelyekre így nincs hatással a kamatcsökkentés. 

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az olcsóbb kamatok hatására nem fognak sokkal többen hitelt fölvenni lakásvásárlásra, már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez. 

A mostani kilátások alapján arra lehet számítani, hogy rövid távon, a következő hónapokban országos szinten az eladósorba kerülő lakások ára stagnálhat vagy enyhén tovább mérséklődhet.

A Money.hu és az Ingatlan.com összefoglalója szerint a mostani kamatcsökkentés azért lényeges, mert a Magyar Nemzeti Bank a mostani kamatcsökkentéssel egyértelművé tette, hogy amennyire ezt a nemzetközi és a magyarországi gazdasági helyzet megengedi, továbbra is alacsony kamatkörnyezettel, ezen keresztül pedig az olcsó hitelekkel szeretné támogatni a lakossági és vállalati hitelezést. 

A Bank 360 kamatcsökkentésről szóló közleményében arról számolt be, hogy kamatcsökkentés hatására csökken a teljes hiteldíj mutató (thm) plafonja az idén igényelhető fogyasztási hiteleknél. A járvány miatt bevezetett thm-plafon eddig 5,9 százalék volt (alapkamat + 5 százalék). Ez azt jelenti, hogy szerdától legfeljebb 5,75 százalék lehet a személyi kölcsönök, áruhitelek és hitelkártyák thm-je az év végéig.

Ez egy 2 millió forintos, 72 hónapra felvett személyi kölcsön esetében nagyjából 5-6 ezer forint kedvezményt jelent az év végéig.

A személyi kölcsönök maximális thm-e nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét, azaz innentől a 24,90 százalékot. Hitelkártya, áruhitel és folyószámlahitel esetén pedig a thm mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét, azaz a 39,90 százalékot. A Bank360.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy a bankok túlnyomó többsége a személyi kölcsönöket ennél jóval olcsóbban adja, és a többi termék árazása sem éri el a maximális szintet.