Az Antenna Hungáriára bíztuk a tűzijátékot

D KOS20190820093
2020.07.01. 16:46 Módosítva: 2020.07.01. 17:54

Az állami Antenna Hungária távközlési cég nyerte a közbeszerzést, ők fognak augusztus 20-án nagy tűzijátékot csinálni Budapesten. A közbeszerzésnél nem volt nyílt verseny, az állam meghívott három szerepelőt, aztán az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt.-t választotta közülük. Első körben nettó 1,3 milliárdos árral számolnak.

A másik két meghívott is ismerős lehet a legtöbbeknek:

  • A Valton-Sec Zrt., a kormány kedvenc kidobói, a cég kisebbségi tulajdonosa Bessenyei István. Bessenyei az üzlettől a lakhatásig változatos területeken segíti a – mára már egykori – Rogán házaspárt.
  • A Network 360 Reklámügynökség Kft., ami Csetényi Csaba cége. Csetényi amellett, hogy Rogán Antal egykori, Pasa parki szomszédjaként ismert, hosszú éveken át milliárdos tételben kapta a kommunikációs megrendeléseket az államtól.

Egyébként

óriási látványossággal nyűgözné le a lakosságot a kormány,

ezért augusztus 20-ból többnapos fesztivált fognak csinálni a városba. A tűzijátékon túl még 6,5 milliárdért egy minden eddiginél grandiózusabb programsorozatot is ígérnek.

Karácsony főpolgármesternek ez egyáltalán nem tetszett, mivel több közpénzt akar költeni a kormány erre, mint a Lánchíd felújítására. Emellett külön ellenzi, hogy a Lánchídon bárki tűzijátékozzon, mert a mérnöki jelentések szerint a tűzijátékok sokat hozzátettek a híd állapotának romlásához. 

A 6,5 milliárdos fesztiválra is az Antenna Hungáriát választotta a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH), valamint a Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség Zrt. (TMÜ).

Az Antenna Hungária egyébként 30 milliárdos keretösszegig szerződött tavaly az NKH-tól rendezvényszervezési feladatokra. A Nemzeti Közbeszerzési Hivatal Rogán Antal alá tartozik, és tavaly óta sokkal lazábban bánhatnak a közpénzzel, az NKH-nak nem kell alkalmaznia a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről, illetve a központosított közbeszerzési rendszerről szóló jogszabályt a kiemelt fontosságú kormányzati kommunikációs vagy rendezvényszervezési feladatokra vonatkozó közbeszerzéseknél. Az Antenna Hungária egyébként 2019-ben 60 millió forinttal támogatta Rogán-Gaál Cecília-féle fitneszrendezvényeket.

A tűzijáték ellen idén petíció is indult, amit csaknem 90 ezren írtak eddig alá. Ebben a grandiózus petárdázás helyett az ünneplés más formáit próbálják kérni a kormánytól.

Borítókép: MTI Fotós: Koszticsák Szilárd