19 milliós átlagáron vett lélegeztetőgépeket a kormány

2020.07.03. 17:04

Összesen 22 cégtől szerzett be lélegeztetőgépeket a veszélyhelyzet alatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium – ezt válaszolta a tárca a Hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszolva. A 22 cég listáján, amelyet a Hvg közölt, 8 magyar vállalkozás található.

A Külügyminisztérium azt közölte a portállal, hogy március 11.  és június 17. között, vagyis a veszélyhelyzet alatt 10 515 darab lélegeztetőgépet vásárolt, amelyek közül 10 097 volt alkalmas koronavírusos betegek ellátására. A gépek átlagára 56 647 euró, vagyis mostani árfolyamon nagyjából 19 millió forint. 

Ennél még több lélegeztetőgépet rendelt a kormány, ahogy Menczer Tamás külügyi államtitkár nemrég elmondta, összesen 16 ezer gépet rendeltek, összesen 300 milliárd forint értékben. Ez jóval több lélegeztetőgép, mint amennyire szükség van az országban, kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor miniszterelnök korábban szükségesnek tartott, a felesleget az államtitkár közlése szerint eladja majd a kormány.

A minisztérium azt is közölte, hogy mely cégekkel kötöttek szerződést a több mint tízezer lélegeztetőgép üzembe helyezésére: ezt a feladatot két magyar cég végezheti el, az Endo-Plus Service Javító, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. bruttó 1,5 milliárd forintért, és a Pannon Cargo and Sped Trans Logisztikai és Szállítmányozási Kft. 17 millió euró, vagyis nagyjából 6 milliárd forintért.

Ez utóbbi cég ügyvezetője és tulajdonosa Maronovicz Dániel, aki a cégadatok szerint az egyik legsikeresebb magyar lélegeztetőgép-beszerző cég, az Ott-One Nyrt. felügyelőbizottsági tagja. Ez az a cég, amely informatikai cégből lett kormányzati beszállító, kihasználva korábban kiépített kínai kapcsolatait. A Sped Trans is informatikai cég volt, mielőtt lélegeztetőgépek beszerzésével foglalkozott volna, bár hogy  programozói háttérrel hogy tudott a cég erre a feladatra sikeresen pályázni, azt a cégvezető egyelőre nem árulta el a Hvg kérdésére.